Business & Finance Σάββατο 27/03/2021, 10:51
BUSINESS & FINANCE

Πώς η Ευρώπη χάνει τη «μάχη» από τις ΗΠΑ

Αμείλικτη η «εικόνα» στις αγορές

Πώς η Ευρώπη χάνει τη «μάχη» από τις ΗΠΑ

Επαναφορά των lockdowns, επέλαση του τρίτου κύματος και καταστροφικό εμβολιαστικό πρόγραμμα. Μ’ αυτή την φράση περιγράφεται η κατάσταση στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται για ακόμη μία φορά σε ευθεία «αντιπαράθεση» με την πανδημία του κορωνοϊού.

Κι όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, είναι αδύνατο να μην αντικατοπτριστούν και στις αγορές. Από τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έως τις τιμές των μετοχών, οι επενδυτές προεξοφλούν ότι η πανδημία θα στερήσει κι άλλες «χαμένες» ημέρες παραγωγικότητας και καταναλωτικής δαπάνης.

Το χειρότερο είναι δε, ότι την ώρα που η Γηραιά Ήπειρος αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την πανδημία, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά επιστροφής στην κανονικότητα, με τον Τζο Μπάιντεν να διπλασιάζει τον στόχο των εμβολιασμών για τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρικής του θητείας. 

Πώς η Ευρώπη χάνει τη «μάχη» από τις ΗΠΑ-1

Κανένας επενδυτής δεν θα επιλέξει την Ευρωζώνη αντί των ΗΠΑ ή του Ηνωμένου Βασιλείου, σχολιάζει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.

«Όλο αυτό οφείλεται στις καθυστερήσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη» δηλώνει ο Λουκ Χίκμορ, αναλυτής της Aberdeen Standard Investments. «Δεν βλέπουμε καμία ενέργεια από πλευράς Ευρώπης».

Η «εικονα» στις ευρωπαϊκές αγορές είναι αμείλικτη. Οι αναλυτές αναμένουν ότι το ευρώ θα αποδυναμωθεί περαιτέρω έναντι του δολαρίου τους εναπομείναντες μήνες του 2021, υποχωρώντας κάτω από την τρέχουσα ισοτιμία του 1,17 δολαρίου/ευρώ.

Optimism in options markets has dissipated for the common currency

Κι αυτό, παρά την πρόσφατη άνοδο του κοινού νομίσματος, χάρη στις προσδοκίες που είχε «γεννήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης. Σήμερα, όμως, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ παραμένει στα «σκαριά», ενώ η Ουάσιγκτον έχει ήδη ενεργοποιήσει ακόμη ένα πακέτο – μαμούθ, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων 

Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι προεξοφλούν ότι η διαφορά στους ρυθμούς ανάκαμψης των δύο πλευρών του Ατλαντικού θα προσλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες αποκλίσεις, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να υπολείπεται σημαντικά των ΗΠΑ στη μετα-Covid «κούρσα».

Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, ενδεικτικά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεπε ότι το ΑΕΠ στις ΗΠΑ θα αναπτυχθεί το 2021 κατά 5,1% έναντι ύφεσης 3,4% το 2020, ενώ το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα αυξηθεί κατά 4,2% έναντι συρρίκνωσης 7,2%.

Είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα οι παραπάνω εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω για τη Γηραιά Ήπειρο, δεδομένης της παράτασης των lockdowns και τον Απρίλιο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα στις οποίες και η ευρωπαϊκή «ατμομηχανη» -η Γερμανία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News