Business & Finance Τετάρτη 13/10/2021, 18:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τρικ της Τουρκίας για να συγκρατήσει τις απώλειες της λίρας

Το τρικ της Τουρκίας για να συγκρατήσει τις απώλειες της λίρας

Τέλος στην ανωνυμία των πελατών στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος βάζει η τουρκική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τη διαρκή πτώση της λίρας, η οποία βρίσκεται σε νέο ιστορικό χαμηλό. 

Μέχρι πρότινος, οι υπεύθυνοι των ανταλλακτηρίων όφειλαν να ζητούν τα προσωπικά στοιχεία μόνο για συναλλαγές άνω των 3.000 δολαρίων. Πλέον, όμως, ο εν λόγω κανόνας θα ισχύει για όλες ανεξαιρέτως τις συναλλαγές.

«Αυτή η πρακτική αποσκοπεί στη μείωση της ανωνυμίας στη βιομηχανία του χρήματος. Δεν αποτελεί καμία παρέμβαση στις αγορές ξένου συναλλάγματος» έσπευσε να σχολιάσει το υπουργείο Οικονομικών της γειτονικής χώρας. 

Διαβάστε επίσης: Το «δώρο» του ΔΝΤ στην Τουρκία

Κατά καιρούς, οι Τούρκοι πολίτες σπεύδουν να αγοράσουν ξένα νομίσματα, σε μια προσπάθεια να θωρακιστούν έναντι της μείωσης του εθνικού νομίσματος και της εκτίναξης του πληθωρισμού, ο οποίος τον Σεπτέμβριο έφθασε σχεδόν στο 20%. 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι καταθέσεις ντόπιων σε ξένο συνάλλαγμα αριθμούν αυτή την στιγμή σε 232,7 δισ. δολάρια, ένα ποσό αυξημένο κατά 20% σε σχέση με τις αρχές του 2020. 

Η τουρκική λίρα, από την πλευρά της, έχει απολέσει σχεδόν το 1/5 της αξίας της μέσα στο 2021, με την κεντρική τράπεζα να προχωράει προ ημερών σε αιφνίδια μείωση του επιτοκίου (σε 18% από 19% προηγουμένως), προκαλώντας νέο γύρο αναταραχής στις αγορές. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, το νόμισμα της γειτονικής χώρας υποχώρησε στο επίπεδο των 9,0398 ανά δολάριο καθώς και στο επίπεδο των 10,4040 ανά ευρώ, καταγράφοντας το χειρότερο σημείο όλων των εποχών.  

Οι απώλειες για την τουρκική λίρα αυξάνονται έτι περισσότερο από την ενίσχυση του δολαρίου, αλλά και την αποστροφή των επενδυτών για την ανάληψη ρίσκου, ως απόρροια των ανησυχιών για τον πληθωρισμό. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News