Business & Finance Δευτέρα 23/08/2021, 18:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «δώρο» του ΔΝΤ στην Τουρκία

Αποθέματα συναλλάγματος 6,4 δισ. δολαρίων

Το «δώρο» του ΔΝΤ στην Τουρκία

«Δωράκι» αρκετών δισεκατομμυρίων θα λάβει η Τουρκία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο θα διαθέσει στη γειτονική χώρα συναλλαγματικά αποθέματα, αξίας 6,4 δισ. δολαρίων.

Η χορήγηση θα πραγματοποιηθεί στ πλαίσιο του προγράμματος SDR, ένα διεθνές πρόγραμμα παροχής αποθέματος συναλλάγματος, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε δολάρια, ευρώ, γεν, βρετανική λίρα και γουάν.

Μέσω του εν λόγω προγράμματος, η Τουρκία θα καταφέρει να πάρει μια σημαντική ανάσα, αυξάνοντας τα αποθέματά της και ενισχύοντας το νόμισμά της. 

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα 6,4 δισ. δολάρια δεν θα προσμετρηθούν στην καθαρή αξία των διεθνών αποθεμάτων της Άγκυρας.

Στόχος του ΔΝΤ είναι η ενίσχυση της νομισματικής σταθερότητας, η οποία εδώ και μήνες παραμένει έωλη, προκαλώντας σειρά προβλημάτων στη γειτονική χώρα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι πρόσβαση στο πρόγραμμα SDR έχουν όσες χώρες – μέλη του Ταμείου αντιμετωπίζουν παρόμοια με την Τουρκία προβλήματα.

Αυτή την στιγμή, τα συνολικά αποθέματα συναλλάγματος της Άγκυρας κυμαίνοντας σε 107,1 δισ. δολάρια, με την κεντρική τράπεζα να καταβάλλει προσπάθεια περαιτέρω αύξησής τους.

Πρόσφατα, άλλωστε, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας ανταλλαγής συναλλάγματος, αξίας 2 δισ. δολαρίων, με την κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας. Τον Ιούνιο είχε υπογράψει παρόμοια συμφωνία και με την Κίνα (3,6 δισ. δολαρίων). 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News