Business & Finance Δευτέρα 20/09/2021, 20:12
ΕΡΓΑΣΙΑ

Bρετανία: Μαζίκό «κύμα» μισθολογικών αυξήσεων από επιχειρήσεις – Το μεγαλύτερο από το 2009

Bρετανία: Μαζίκό «κύμα» μισθολογικών αυξήσεων από επιχειρήσεις – Το μεγαλύτερο από το 2009

Για τις πιο εκτεταμένες αυξήσεις μισθών σε διάρκεια μίας περίπου δεκαετίας ετοιμάζεται η Βρετανία, στην προσπάθειά της να προσλάβει προσωπικό μετά την πανδημία του κορωνοϊού και το Brexit, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βιομηχάνων της Βρετανίας (CBI). 

Περί το 41% των επιχειρήσεων προτίθεται να αυξήσει τους μισθούς σύμφωνα με τον πληθωρισμό, ενώ το 24% σκοπεύει να τους αυξήσει πάνω από τον πληθωρισμό, στη μεγαλύτερη ποσοστιαία αναλογία από το 2009 όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση. 

Ωστόσο, ο Μάθιου Πέρσιβαλ, διευθυντής της ένωσης, προειδοποίησε ότι οι επιχειρήσεις είναι πολύ πιθανόν να μετακυλίσουν τις μισθολογικές αυξήσεις στους καταναλωτές, εκτός και εάν η παραγωγικότητα βελτιωθεί. 

Η προοπτική των υψηλότερων τιμών ανησυχεί ιδιαίτερα την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία συνεδριάζει την Πέμπτη. Προβλέπει βραχυπρόθεσμη αύξηση του πληθωρισμού εξαιτίας των υψηλότερων τιμών πετρελαίου και των ελλείψεων στην αλυσίδα τροφοδοσίας, όμως μέχρι στιγμής η πάγια θέση της είναι ότι ο πληθωρισμός δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια και δεν θα ασκηθούν πιέσεις από την αγορά εργασίας. 

Επίσης, τα τρία-τέταρτα από τις 422 επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε έρευνα του CBI σημείωσαν ότι οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό πλήττουν την ανταγωνιστικότητα – πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναλογία σε διάρκεια πέντε ετών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
  

   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News