Business & Finance Δευτέρα 20/09/2021, 17:49
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντόμινο πτωχεύσεων στις βρετανικές ενεργειακές – Πακέτα διάσωσης εξετάζει η κυβέρνηση

Ντόμινο πτωχεύσεων στις βρετανικές ενεργειακές – Πακέτα διάσωσης εξετάζει η κυβέρνηση

Το ενδεχόμενο παροχής έκτακτων πακέτων διάσωσης στις εταιρείες ενέργειας εξετάζει η βρετανική κυβέρνηση εξαιτίας της αναστάτωσης που επικρατεί στον κλάδο και των συνεχώς αυξανόμενων λογαριασμών για τους καταναλωτές. Το εκρηκτικό κοκτέιλ της αύξησης στη ζήτηση για φυσικό αέριο σε συνδυασμό με την μειωμένη προσφορά στη Βρετανία έχει οδηγήσει στην εκτόξευση των τιμών της αγοράς.

Οι καταναλωτές προστατεύονται από απότομες διακυμάσεις της τιμής, καθώς τίθεται πλαφόν στην τιμή της ενέργειας. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, οι ενεργειακές επιχειρήσεις αδυνατούν να αυξήσουν τις τιμές, ώστε να μετακυλύσουν ουσιαστικά ένα μέρος των εξόδων τους στους πελάτες, και συνεπώς ορισμένες κηρύσσουν πτώχευση. Ενδεικτικά, η έκτη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Βρετανίας, η Bulb αναζητά διάσωση, ενώ τέσσερις μικρότερες εταιρείες ενέργειας αναμένεται πως θα πτωχεύσουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας, Kwasi Kwarteng έχει ήδη προβεί σε συζητήσεις με στελέχη της αγοράς, αλλά είναι επιφυλακτικός όσον αφορά τη διάσωση μικρότερων επιχειρήσεων ενέργειας μέσω κρατικών δανείων. Παράλληλα ανησυχεί όμως διότι το επιπλέον κόστος ενδέχεται να επιβαρύνει τους καταναλωτές. Αναμένεται δηλαδή πως θα πληρώσουν περισσότερα όταν υποχρεωθούν να αλλάξουν πάροχο, διότι ο προηγούμενός τους κατέρρευσε. Εκατομμύρια νοικοκυριά στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία θα δουν τους λογαριασμούς να ανεβαίνουν κατά 12% από τον Οκτώβριο, όταν αλλάξει το πλαφόν, προκειμένου να επιτρέψει στις εταιρείες να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου.\

moneyreview.gr με πληροφορίες από το BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News