Business & Finance Τετάρτη 3/02/2021, 20:40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σαρωτική επικράτηση των λευκών στις ανώτατες θέσεις στις εταιρείες του FTSE 100 

Σαρωτική επικράτηση των λευκών στις ανώτατες θέσεις στις εταιρείες του FTSE 100 

Κανένας μαύρος δεν καταλαμβάνει κάποια από τις τρεις κορυφαίες θέσεις στις εταιρείες οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στο βρετανικό δείκτη FTSE 100, όπως δείχνουν τα ευρύματα έρευνας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το 2014.  

Άλλωστε όπως δείχνει η έρευνα Business Leaders 2021 της συμβουλευτικής εταιρείας Green Park, στις θέσεις των διευθυντικών στελεχών η παρουσία των λευκών είναι σαρωτική, καθώς από τα 297 συνολικά στελέχη, τα 10 ή μόλις το 3% έχουν υπόβαθρο εθνικής μειονότητας. 

Ως τρεις κορυφαίες θέσεις σε μια εταιρεία η Green Park θεωρεί αυτή του προέδρου, του διευθύνοντα συμβούλου και του επικεφαλής οικονομικών. 

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ενώ τα τελευταία έξι χρόνια η παρουσία διαφόρων φυλών στις ανώτατες θέσεις ενισχύθηκε ελαφρώς, η παρουσία μαύρων παρουσίασε στασιμότητα για να μηδενισθεί στη συνέχεια.

Επίσης όπως υπογραμμίζει η Green Park ο αριθμός των μαύρων στα δ.σ. των εταιρειών του FTSE 100 είτε ως εκτελεστικά είτε ως μη εκτελεστικά μέλη, υποχώρησε στο 1,1%, από 1,3% πριν από έξι χρόνια. 

Υποχώρηση καταγράφηκε και στην παρουσία των μαύρων γενικά στις διευθυντικές θέσεις των εταιρειών σε μόλις 0,9% από 1,4% πέρυσι, ενώ και η παρουσία των εθνικών μειονοτήτων επίσης συρρικνώθηκε από το 10,7% στο 9%. 

Ο Τρέβορ Φίλιπς, πρόεδρος του Green Park, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι «μαχαιριά στο κόκκαλο», σε σχέση με τις διαδηλώσεις Black Lives Matter του περασμένου έτους. 

Το διεθνές κίνημα για τη φυλετική ισότητα οδήγησε σε αναβίωση των διαδηλώσεων το Μάιο και τον Ιούνιο του περασμένου έτους, υποκεινούμενες από τις δολοφονίες δύο μαύρων από την αστυνομία στις ΗΠΑ. 

«Οι ηγέτες στις εταιρείες πρέπει να σταματήσουν να μας λένε πόσο νοιάζονται και να κάνουν κάτι για να μας δείξουν ότι οι ζωές των μαύρων έχουν πραγματικά σημασία», ανέφερε ο Φίλιπς.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News