Business & Finance Πέμπτη 3/12/2020, 14:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Περισσότερο αισιόδοξες οι επιχειρήσεις για την πορεία τους το 2021 

Βρετανία: Περισσότερο αισιόδοξες οι επιχειρήσεις για την πορεία τους το 2021 

Περισσότερο αισιόδοξες εμφανίζονται οι βρετανικές επιχειρήσεις αναφορικά με την πορεία τους το 2021, με την αισιοδοξία αυτή να αναδύεται από τις εξελίξεις που σχετίζονται με τα υποψήφια εμβόλια του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με έρευνα της IHS Markit η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος το Νοέμβριο σκαρφάλωσε σε υψηλό 5 ετών, ένα επίπεδο το οποίο τελευταία φορά παρατηρήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα το βελτιωμένο αυτό κλίμα είχε περιβάλει τους επιχειρηματικούς κύκλους, πριν η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού ανακοινώσει την έγκριση για άμεση χρήση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού των Pfizer και BioNTech.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι η αισιοδοξία για την πορεία των βρετανικών επιχειρήσεων το 2021, προκύπτει στη διάρκεια ενός μήνα κατά τον οποίο η δραστηριότητα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε, εξαιτίας των νέων lockdowns που εφαρμόσθηκαν για να περιορισθεί το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. 

Ειδικότερα ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της IHS Markit/CIPS, υποχώρησε στις 47,6 μονάδες το Νοέμβριο από 51,4 μονάδες τον Οκτώβριο, η πρώτη φορά από τον Ιούνιο που ο εν λόγω δείκτης έπεσε κάτω από τις 50 μονάδες, το όριο που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας. 

Σε ξεχωριστή έρευνα που διεξήγαγε η Τράπεζα της Αγγλίας, οι βρετανικές επιχειρήσεις αναμένουν οι πωλήσεις τους κατά το β ΄ τρίμηνο του 2020 να είναι μόλις 2% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, έναντι 8% μικρότερου όγκου πωλήσεων ένα μήνα νωρίτερα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News