Business & Finance Πέμπτη 3/12/2020, 13:10
BUSINESS & FINANCE

Ευρωζώνη: Ο Covid-19 έβαλε απότομο φρένο στην επιχειρηματική δραστηριότητα

Ευρωζώνη: Ο Covid-19 έβαλε απότομο φρένο στην επιχειρηματική δραστηριότητα

H επαναφορά των περιοριστικών μέτρων από τις κυβερνήσεις στις προσπάθειες ανάσχεσης της νόσου έβαλαν απότομο φρένο στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. Τα προσωρινά «λουκέτα» σε μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας -με κλειστά τα εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφέ και κινηματογράφους- θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπως προβλέπουν αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters. Οι ελπίδες στρέφονται στα πρόσθετα μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την κυκλοφορία του εμβολίου Covid-19.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit για την επιχειρηματική δραστηριότητα σε μεταποίηση και υπηρεσίες -που θεωρείται βαρόμετρο για την πορεία της οικονομίας- υποχώρησε στις 45,3 μονάδες τον Νοέμβριο από τις 50,0 του Οκτωβρίου. Ο δείκτης υποχώρησε κάτω από το όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, ωστόσο κινήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων για πτώση στις 45,1 μονάδες.

Ο επιμέρους δείκτης για τον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο, στις 41,7 μονάδες από τις 46,9 του Οκτωβρίου και παραμένοντας για τρίτο μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων. Εν μέσω του δεύτερου κύματος, καταστήματα και εστιατόρια αναγκάστηκαν να κλείσουν και δόθηκαν οδηγίες στους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους, με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της ζήτησης. Ο επιμέρους δείκτης νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας έκανε βουτιά στις 40,6 μονάδες, από 45,7.

Ωστόσο, η γενικότερη αισιοδοξία για την επόμενη χρονιά βελτιώθηκε και ο σύνθετος δείκτης μελλοντικής παραγωγής κατέγραψε άλμα στις 60,4 από τις 56,5 μονάδες. «Σε μια ενθαρρυντική ένδειξη, οι προσδοκίες για ανάπτυξη έχουν ενισχυθεί, καθώς οι εξελίξεις για ένα εμβόλιο τροφοδοτούν την αισιοδοξία ότι η ζωή μπορεί να αρχίσει να επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς το 2021», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News