Business & Finance Παρασκευή 3/09/2021, 15:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Ο πληθωρισμός «καβάλησε» τα επιτόκια τον Αύγουστο

Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός επίσης επιταχύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο

Τουρκία: Ο πληθωρισμός «καβάλησε» τα επιτόκια τον Αύγουστο

Με κεκτημένη ταχύτητα κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Αύγουστο, καταγράφοντας ρυθμό υψηλότερο από το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής στη γείτονα. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή η Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής, το ποσοστό των τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 19,25% σε ετήσια βάση, ένα υψηλό περισσότερο των δύο ετών, υψηλότερα από το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Τουρκίας στο 19%, αλλά και από τις προβλέψεις των αναλυτών σε poll του Reuters για ρυθμό 18,7%. 

Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός επίσης επιταχύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, διαμορφούμενος στο 1,12%, αισθητά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών στο ίδιο poll του 0,6%.  

Ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση προκαλεί η επίδοση των τιμών παραγωγού τον Αύγουστο, οι οποίες σε μηνιαία βάση κατέγραψαν ρυθμό 2,77%, ενώ σε ετήσια «εκτροχιάσθηκαν» με θετική μεταβολή της τάξεως του 45,52%. 

«Υπεύθυνοι» για αυτή την εκτίναξη του πληθωρισμού ήταν οι τιμές των τροφίμων οι οποίες κατέγραψαν αύξηση 30% τον περασμένο μήνα, ενώ αισθητά ανοδικά κινήθηκαν και οι τιμές στα καταναλωτικά προϊόντα, όπως και στα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία. 

Στη δυσοίωνη αυτή εικόνα της τουρκικής οικονομίας η λίρα έκανε μια καθοδική κίνηση έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ωστόσο στη συνέχεια βρήκε τις δυνάμεις να αντιστρέψει την κατάσταση κι έτσι περί τις 14:00 ώρα Ελλάδος ενισχύεται σχεδόν 35% στο 8,3019, κινούμενη η ισοτιμία σε αυτό το επίπεδο για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών ημερών. 

Τα νέα αυτά στοιχεία έχουν σημάνει συναγερμό στις τάξεις της Τράπεζας της Τουρκίας, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να μειώσει τα επιτόκια αν ο πληθωρισμός δεν επιβραδύνει και τα οποία διατηρεί στο 19% από τον περασμένο Μάρτιο μετά από μια σειρά διαδοχικών αυξήσεων. 

Ωστόσο την περασμένη Τετάρτη, επενδυτές που συμμετείχαν σε βιντεοκλήση με τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας Σαχάπ Καβσίογλου, ανέφεραν στο Reuters ότι η αίσθηση που τους δημιουργήθηκε είναι ότι η κεντρική τράπεζα προτίθεται να μειώσει τα επιτόκια νωρίτερα από το δ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τις έως τώρα εξαγγελίες της.   

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένουν ο πληθωρισμός να κατεβάσει ρυθμούς στο 14,1% στα τέλη του 2021, ποσοστό εντούτοις που είναι χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 

«Η δέσμευση της κεντρικής τράπεζα να κρατήσει τα επιτόκια υψηλότερα από τον πληθωρισμό καθίσταται πιο δύσκολη τώρα, ωστόσο δεν πιστεύουμε ότι θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της αύξησής τους», επισημαίνει ο Χαλούκ Μπουρουμσέσκι, ιδρυτής της Burumcekci Consulting.

Διαβάστε επίσης, Τουρκία: Η ψευδαίσθηση πίσω από το αναπτυξιακό θαύμα

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News