Business & Finance Πέμπτη 26/08/2021, 19:00
BUSINESS & FINANCE

Οι τουρκικές μετοχές προσπαθούν να ανακτήσουν την αίγλη τους

Άνοδος 5% τον Αύγουστο

Οι τουρκικές μετοχές προσπαθούν να ανακτήσουν την αίγλη τους

Ενδείξεις ζωής δείχνουν οι μετοχές του τουρκικού χρηματιστηρίου, καθώς η αγορά της γειτονικής χώρας παρουσιάζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, αν και έχει πολύ δρόμο να διανύσει έως ότου ανακτήσει το χαμένο έδαφος των τελευταίων μηνών.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να μην κάνει το χατήρι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να μην μειώσει το βασικό επιτόκιο (παραμένει στο 19%), οδήγησε τον κύριο δείκτη Borsa Istanbul 100 σε άνοδο κατά σχεδόν 5% τον Αύγουστο, με τις τράπεζες να εκτινάσσονται άνω του 8%. 

Despite August bounce, Turkey stocks are still down since March

Το προηγούμενο διάστημα, τόσο οι μετοχές όσο και η τουρκική λίρα είχαν υποστεί σημαντικά πλήγματα εξαιτίας της εμμονής του Τούρκου προέδρου να περιορίσει τα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά σε διψήφια επίπεδα.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και με την άνοδο του Αυγούστου, οι μετοχές του τουρκικού χρηματιστηρίου εμφανίζουν απώλειες 1,1% από τις αρχές του 2021, ενώ διαπραγματεύονται με έκπτωση 60% σε σχέση με τον δείκτη MSCI Emerging Market.

Την ίδια ώρα, η τουρκική λίρα παραμένει ως το χειρότερο νόμισμα των αναδυόμενων αγορών, έχοντας παρουσιάσει πτώση κατά 11% έναντι του αμερικανικού δολαρίου. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News