Business & Finance Πέμπτη 12/08/2021, 16:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια όπως αναμενόταν 

Τουρκία: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια όπως αναμενόταν 

Δεν επιφύλασσε καμιά έκπληξη η Τράπεζα της Τουρκίας μετά τη σημερινή της συνεδρίαση για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια, την ώρα που στη γείτονα ο πληθωρισμός όχι έχει απλώς έχει ανεβάσει ταχύτητα αλλά «καλπάζει».

Πιο συγκεκριμένα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 19%, όπως αναμενόταν ευρέως από τους αναλυτές και τις χρηματαγορές. Για του λόγου το αληθές, 18 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε poll του Reuters, συνέκλιναν στην ίδια άποψη για καμία αλλαγή στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με τα επιτόκια. 

Η Τράπεζα της Τουρκίας στην ανακοίνωσή της δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στον πληθωρισμό και την εξωφρενική πορεία που καταγράφει σκαρφαλώνοντας στο 18,95%, μόλις 5 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας. 

Υπό το πλαίσιο αυτό, στην ανακοίνωση μετά το πέρας της συνεδρίασης, η τράπεζα επανέλαβε την ανάγκη για σφιχτή νομισματική πολιτική, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το υψηλό επίπεδο των πληθωριστικών προσδοκιών συνιστά κίνδυνο για τη συμπεριφορά των τιμών, μετά την αναρρίχηση του πληθωρισμού σε υψηλό δύο ετών τον περασμένο μήνα και την τουρκική οικονομία

«Το επιτόκιο θα συνεχίσει να κυμαίνεται σε υψηλότερο επίπεδο από τον πληθωρισμό, ούτως ώστε να διατηρηθεί ένα ισχυρό αποπληθωριστικό πλαίσιο μέχρι το σημείο που τα δεδομένα θα υποδείξουν μια μόνιμη και όχι προσωρινή πτώση των τιμών καταναλωτή», τονίζεται στην ανακοίνωση. Να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που οι τιμές καταναλωτή έτρεξαν με μονοψήφιο ρυθμό, ήταν περισσότερο από δύο χρόνια πριν. 

Μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας της Τουρκίας, η τουρκική λίρα προς στιγμήν έβγαλε αντίδραση, με την ισοτιμία έναντι του αμερικανικού δολαρίου να υποχωρεί στο 8,5290, από το 8,5930 που κινούταν πριν, ωστόσο στη συνέχεια παρέδωσε αρκετά από τα κέρδη της και περί τις 16:25 ώρα Ελλάδος κινείται πέριξ της ζώνης του 8,5900, με άνοδο 0,39%. Το τουρκικό νόμισμα από τις αρχές του έτους, υποχωρεί σχεδόν 13% έναντι του αμερικανικού.

Από την πλευρά τους οι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οποιαδήποτε κίνηση μείωσης των επιτοκίων, αν είναι να γίνει θα έρθει στο τέλος του 2021. Όπως σημειώνει ο Τζέισον Τάβεϊ, οικονομολόγος στην Capital Economics, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει στα τωρινά του επίπεδα τους επόμενους μήνες κι έτσι για τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας η διατήρηση των επιτοκίων στο 19% μοιάζει να είναι μονόδρομος. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News