Business & Finance Τρίτη 3/08/2021, 14:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: «Άλμα» του πληθωρισμού άγγιξε το βασικό επιτόκιο 

Το 18,95% έφερε τον πληθωρισμό μόλις 5 μονάδες βάσης από το βασικό επιτόκιο

Τουρκία: «Άλμα» του πληθωρισμού άγγιξε το βασικό επιτόκιο 

Ανέβασε κατακόρυφα ταχύτητα ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιούλιο, αγγίζοντας το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας της χώρας, αναζωπυρώνοντας παράλληλα τη συζήτηση για το αν έχει έρθει η ώρα για μείωση των επιτοκίων, ένα μέτρο για το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ερίζει επανειλημμένως και με την πρώτη ευκαιρία. 

Ειδικότερα οι τιμές καταναλωτή στη γείτονα, κατέγραψαν ρυθμό 18,95% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, καθώς το άνοιγμα της οικονομίας της Τουρκίας μετά τα μέτρα για την αναχαίτιση της Covid-19, έστειλαν στα ύψη τις τιμές σχεδόν σε όλα τα βασικά προϊόντα, ενώ στην επιτάχυνση αυτή συνετέλεσε και η άνοδος στις τιμές της ενέργειας. 

Το 18,95% έφερε τον πληθωρισμό μόλις 5 μονάδες βάσης από το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Τουρκίας που επί του παρόντος είναι ορισμένο στο 19%, μια εξέλιξη που θα προβληματίσει του αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας αναφορικά με την περικοπή των επιτοκίων. 

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Touch Capital Markets, Πάιοτρ Ματίς, «θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το δ΄ τρίμηνο για να δουν αν ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί και έτσι να προχωρήσουν σε μείωση των επιτοκίων, δίχως να αποσταθεροποιηθεί η τουρκική λίρα».

Το τουρκικό νόμισμα σήμερα κινούταν νωρίτερα υψηλότερα σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, σημειώνοντας άνοδο 0,5% φθάνοντας στο 8,3093, ενώ περί τις 14:25 ώρα Ελλάδος η ισοτιμία κινείται στα ίδια περίπου επίπεδα με χθες στο 8,3439.

Η άνοδος στον ενεργειακό κόστος σε παγκόσμιο επίπεδο ανάγκασε την Άγκυρα να αυξήσει τις τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, σπρώχνοντας με αυτό τον τρόπο τον πληθωρισμό στον οποίο συμπεριλαμβάνονται οι τιμές της ενέργειας στο 21,5%. 

Η αύξηση των τουριστικών ροών σε συνδυασμό με μια εβδομάδα θρησκευτικής αργίας, επέφεραν ανοδικές πιέσεις στις τιμές, όπως επί παραδείγματι σε αυτές των τροφίμων οι οποίες μετράνε περί του 25% στον πληθωρισμό και η αύξησή τους κατά 24,9% προσέθεσε περί του 1,3% στον πληθωρισμό τον Ιούλιο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News