Business & Finance Δευτέρα 16/08/2021, 14:17
BUSINESS & FINANCE

SOS από την Τουρκία – Σε υψηλό 15 ετών το έλλειμμα του προϋπολογισμού

Στα 45,8 δισ. λίρες τον Ιούλιο

SOS από την Τουρκία – Σε υψηλό 15 ετών το έλλειμμα του προϋπολογισμού

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006 εκτινάχθηκε το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό της Τουρκίας, ο οποίος παρέμεινε σε αρνητικό ισοζύγιο για τέταρτο διαδοχικό μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου, το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε σε 45,8 δισ. λίρες (5,4 δισ. δολάρια) έναντι ελλείμματος 29,7 δισ. λιρών τον Ιούλιο του 2020 και ελλείμματος 25 δισ. λιρών τον Ιούνιο του 2021.

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 21,4% και διαμορφώθηκαν σε 141,1 δισ. λίρες, ενώ τα έσοδα ενισχύθηκαν μόλις κατά 10,1% -αρκετά κάτω του ετήσιου πληθωρισμού (18,95%).

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα από τον φόρο κατανάλωσης, ο οποίος αποτελεί τη βασική πηγή εισροής χρημάτων στα κρατικά ταμεία, συρρικνώθηκαν κατά 15,4% και ανήλθαν σε 18,6 δισ. λίρες. 

Σε ταμειακό επίπεδο, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 67,9 δισ. λίρες, με το πρωτογενές αποτέλεσμα να κλείνει και πάλι σε έλλειμμα, ύψους 46,2 δισ. λιρών. 

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τη δυσμενή οικονομική θέση της γειτονικής χώρας, η οποία μεταξύ άλλων καλείται να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της έντονης νομισματικής μεταβλητότητας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι διαρκείς διακυμάνσεις της λίρας συνιστούν αποτέλεσμα της αδυναμίας αντιμετώπισης των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων, σε συνδυασμό με την απροθυμία της Άγκυρας να προβεί σε περαιτέρω αύξηση του βασικού επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας (19%).

Όλα αυτά, όπως είναι εύλογο, έχουν επιδεινώσει σημαντικά το επενδυτικό κλίμα, κάτι το οποίο θέτει ισχυρά προσκόμματα στην προσέλκυση νέων κεφαλαίων και περιορίζει τη διαθέσιμη ρευστότητα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News