Business & Finance Τρίτη 31/08/2021, 15:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Ίπταται η λίρα σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων 

Τουρκία: Ίπταται η λίρα σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων 

Σε υψηλές πτήσεις έχει επιδοθεί η τουρκική λίρα αναρριχώμενη σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων έναντι του αποδυναμωμένου δολαρίου, αλλά και των προσδοκιών για απογείωση της τουρκικής οικονομίας κατά το β΄ τρίμηνο του 2021. 

Περί τις 15:00 ώρα Ελλάδος η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού έχει διαμορφωθεί στο 8,3065, με τη λίρα να ενισχύεται περί του 1%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Αυγούστου. 

Στην Τουρκία αναμένονται αύριο με μεγάλο ενδιαφέρον τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το β΄ τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με poll του Reuters, η τουρκική οικονομία αναμένεται να «εκτοξευθεί» κατά 21,7% το προηγούμενο τρίμηνο, μια επίδοση η οποία με τη σειρά της θα τη βοηθήσει να ολοκληρώσει το 2021 με ρυθμό 8% ή και περισσότερο, εκτιμήσεις σε ευθυγράμμιση με αυτές της κυβέρνησης Ερντογάν. 

Την Παρασκευή επίσης αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο, ο οποίος σύμφωνα με το ίδιο poll αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τον Ιούλιο στο 18,95%. 

Από τη μεριά της η Τράπεζα της Τουρκίας αναμένει ο πληθωρισμός να κλείσει το τρέχον έτος στο 14%, ένα ποσοστό το οποίο θα της επιτρέψει να μειώσει τα επιτόκια από το 19% που βρίσκονται επί του παρόντος. Υπενθυμίζεται ότι τα επιτόκια έφθασαν στο επίπεδο αυτό από το 8,25% στα μέσα του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, στο πλαίσιο της αλλαγής πλεύσης της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, αποφασίζοντας να συσφίξει τη νομισματική της πολιτική. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News