Business & Finance Δευτέρα 30/08/2021, 14:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κουλτούρα 996 «έθρεψε» τους κολοσσούς της Κίνας. Ήρθε η ώρα να σταματήσει;

Η κουλτούρα 996 «έθρεψε» τους κολοσσούς της Κίνας. Ήρθε η ώρα να σταματήσει;

Καλλιεργείται επί χρόνια στην Κίνα και θεωρείται «κανονικότητα» για δεκάδες εκατομμύρια εργαζομένους – ειδικά εκείνους που απασχολούνται σε τεχνολογικούς κολοσσούς ή άλλες μεγάλες επιχειρήσεις. Η «κουλτούρα του 996», όπως ονομάζεται η εργασία από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ επί 6 ημέρες την εβδομάδα, έχει προκαλέσει οργή στους νέους της χώρας. Και τώρα το Πεκίνο κάνει τα πρώτα βήματα για να την περιορίσει. 

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας εξέδωσε μία μακρά ανακοίνωση καταδίκης της πρακτικής. «Πρόσφατα οι ακραίες υπερωρίες σε ορισμένους κλάδους έχουν τραβήξει την προσοχή μας» αναφέρει το διακστήριο στην ανακοίνωσή του, που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Ανθρωπίνων Πόρων και Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι εργαζόμενοι «έχουν δικαιώματα ξεκούρασης και διακοπών» σημειώνει, προσθέτοντας ότι «είναι νομική υποχρέωση των εργοδοτών να τηρούν το εθνικό πλαίσιο για το ωράριο εργασίας». 

Στην ανακοίνωση αναφέρονται μάλιστα σειρά παραδειγμάτων τρανταχτών παραβάσεων. Μεταξύ άλλων αναφέρεται και μία εταιρεία ταχυμεταφορών (η οποία δεν κατονομάζεται) που απαιτεί ανοιχτά από τους εργαζομένους της να ακολουθούν το 996. 

Η δημόσια αντίδραση για την κουλτούρα των υπερβολικών ωρών εργασίας δεν είναι πάντως κάτι νέο στην Κίνα. Πριν από δύο χρόνια ο ιδρυτής της Alibaba, Τζακ Μα, είχε επικριθεί έντονα γιατί αποκάλεσε την κουλτούρα 996 «τεράστια ευλογία» για τη χώρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι εθελοντική πρακτική. Και μόλις τον περασμένο Ιανουάριο n εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Pinduoduo είχε βρεθεί στο μικροσκόπιο ύστερα από τον απροσδόκητο θάνατο δύο υπαλλήλων της. Τότε η εταιρεία δεν είχε απαντήσει ποτέ επισήμως για τις καταγγελίες περί άθλιων εργασιακών συνθηκών και έντονης πίεσης στους εργαζομένους. 

Και το εργασιακό πλαίσιο της χώρας σαφώς απαγορεύει τέτοια ωράρια και πρακτικές εδώ και χρόνια. Ωστόσο η ανακοίνωση του ανώτατου δικαστηρίου έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία το Πεκίνο έχει βάλει στο στόχαστρο τις μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις και όχι μόνο. Η υπενθύμιση καταδικαστέων πρακτικών που αυτές ακολουθούν και ειδικά οι καταγγελίες για εκμετάλλευση των εργαζομένων έρχονται να προσφέρουν ηθικό στήριγμα και νομιμοποίηση στην «επίθεση» του Σι κατά των δισεκατομμυριούχων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News