Business & Finance Τετάρτη 9/06/2021, 12:25
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

To «Τρίτο Μάτι» που κατασκοπεύει τους εργαζομένους στην Κίνα

To «Τρίτο Μάτι» που κατασκοπεύει τους εργαζομένους στην Κίνα

Στην τελευταία του δουλειά ο 32χρονος Τσιανγκ Γι ήξερε ότι τον παρακολουθούν από τη στιγμή που ανοίγει τον υπολογιστή στο γραφείο ή μπαίνει στο δίκτυο του γραφείου εξ αποστάσεως. Και αυτό γιατί ο πρώην εργοδότης του, μία μεσαίου μεγέθους τεχνολογική εταιρεία με έδρα το Πεκίνο, χρησιμοποιούσε το λογισμικό παρακόλουθησης DiSanZhiYan, δηλαδή το Τρίτο Μάτι. 

«Εργαζόμουν 12 έως 16 ώρες την ημέρα, γράφοντας κώδικα. Έφτασα σε σημείο κατάρρευσης όταν το αφεντικό μου ήρθε μία ημέρα, κουνώντας στο πρόσωπό μου ένα χαρτί, για να με ερωτήσει γιατί παρακολούθησα δύο βίντεο αντί να κάνω τη δουλειά μου» λέει στο Business Insider. 

Όπως συμβαίνει και με άλλα λογισμικά παρακολούθησης, που χρησιμοποιούνται και στη Δύση, όπως το CloudDESK, το σύστημα παρακολουθεί την κάθε κίνηση του εργαζομένου στο web, αλλά και το εάν μένει αδρανής. Αλλά το Τρίτο Μάτι πάει και ένα βήμα παραπάνω. Πέρα από το να παρακολουθεί chat logs, που δίνουν μία εικόνα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με το τι κοιτάζει ο κάθε υπάλληλος, το λογισμικό ειδοποιεί τους εργοδότες όταν ένας εργαζόμενος κοιτάζει βίντεο σε πλατφόρμες streaming ή κοιτάζει αγγελίες ευρέσεως εργασίας. Μέσω του λογισμικού προκύπτουν και εβδομαδιαίες αναφορές «απόδοσης».

Σε αυτές σύμφωνα με τον Τσιανγκ παρουσιάζεται κάθε λεπτό της δραστηριότητας του υπαλλήλου. «Το Τρίτο Μάτι δημιουργεί κλίμα τρόμου. Οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι παρακολουθούνται στις 12ωρες βάρδιές τους» λέει. Ουσιαστικά είναι ένα μέσο με το οποίο οχυρώνεται η κουλτούρα του 9-9-6. Τι είναι αυτή; Εργασία 12 ώρες την ημέρα (9 πρωί με 9 το βράδυ), έξι ημέρες την εβδομάδα. Ορισμένοι από τους συναδέλφους του, λέει ο Τσιανγκ, από φόβο είχαν ακόμη και μέρες «007» – ένας όρος που χρησιμοποιείται από όσους μένουν online 24 ώρες το 24ωρο. 

Στην ιστοσελίδα της εταιρείας που παράγει το λογισμικό γίνεται λόγος για ένα «πανίσχυρο και σταθερό» σύστημα, «με δυνατότητα προσαρμογής σε όλα τα μέσα παρακολούθησης». Η εταιρεία έχει περί τους 1.000 πελάτες, από κρατικούς οργανισμούς έως τεχνολογικές επιχειρήσεις της Κίνας. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News