Business & Finance Σάββατο 28/08/2021, 18:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Τα social media αναλαμβάνουν δράση για την οικονομική παραπληροφόρηση

Κίνα: Τα social media αναλαμβάνουν δράση για την οικονομική παραπληροφόρηση

Μέτρα με τα οποία θα προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν τις παράτυπες πρακτικές των λογαριασμών «self-media» που δημοσιεύουν οικονομικές πληροφορίες, δήλωσαν σήμερα Σάββατο ότι θα πάρουν τα κορυφαία μέσα κοινωνικής δικτύωσης Wechat, Douyin, Sina Weibo και Kuaishou, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Global Times. Ο όρος «self-media» χρησιμοποιείται κυρίως στα κινεζικά social media, για να περιγράψει ανεξάρτητους λογαριασμούς που παράγουν πρωτότυπο περιεχόμενο αλλά δεν είναι επίσημα εγγεγραμμένοι στις αρχές.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε συνέχεια αυτής από την κινεζική ρυθμιστική αρχή για τον κυβερνοχώρο, της Cyberspace Administration of China (CAC), με την οποία ανέφερε ότι θα διεξάγει έρευνα για τους λογαριασμούς που έχουν επανειλημμένα δημοσιεύσει παράνομα οικονομικές ειδήσεις, έχουν αλλοιώσει την ερμηνεία της οικονομικής πολιτικής, έχουν επηρεάσει αρνητικά τις χρηματοπιστωτικές αγορές, διαδίδουν φήμες και έχουν διαταράξει τις διαδικτυακές επικοινωνίες.

Στη ανακοίνωσή του το Wechat, αναφέρει ότι από σήμερα και έως τις 26 Οκτωβρίου, θα ερευνήσει και θα κλείσει τους λογαριασμούς των οικονομικών μέσων οι οποίοι «κακοποιούν» τις οικονομικές αγορές, «εκβιάζουν και διαδίδουν φήμες».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι σχετικές ανακοινώσεις των Sina Weibo, Douyin και Kuaishou, όπως αναφέρουν οι Global Times, με τις Sina Weibo και Kuaishou να προσθέτουν ότι θα καταπολεμήσουν σοβαρά τους λογαριασμούς που παραβιάζουν τους κανόνες.

Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται εν μέσω της εκστρατείας περιορισμού της ισχύος του κλάδου τεχνολογίας από το Πεκίνο. Οι πρόσφατοι κανονισμοί που ανακοινώθηκαν έχουν στόχο τη «χαοτική» κουλτούρα των διάσημων και των influencers στο διαδίκτο και τους αλγόριθμους που χρησιμοποιούν οι τεχνολογικές εταιρείες για να λειτουργήσουν.

Η Κίνα θα θέσει επίσης κανόνες οι οποίοι θα αποκλείουν τις διαδικτυακές εταιρείες που έχουν εγγραφεί σε χρηματιστηριακές αγορές εκτός της χώρας -όπως στις ΗΠΑ- και των οποίων τα δεδομένα ενέχουν δυνητικούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News