Business & Finance Πέμπτη 3/06/2021, 16:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Η αγορά εργασίας ανεβάζει περαιτέρω ταχύτητα προς την ανάκαμψή της 

Tον Απρίλιο του 2020 όταν οι νέες αιτήσεις «εκτοξεύθηκαν» στις 6.149 εκατ.

ΗΠΑ: Η αγορά εργασίας ανεβάζει περαιτέρω ταχύτητα προς την ανάκαμψή της 

Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ έχει τροχοδρομήσει για τα καλά προς την ανάκαμψή της, καθώς όπως έδειξαν τα σημερινά στοιχεία οι αμερικανικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους, επανερχόμενες σε λειτουργία.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα κάτω από τις 400.000, ενώ ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι αμερικανικές εταιρείες προσέλαβαν σχεδόν 1 εκατ. εργαζόμενους.

Ειδικότερα βάσει των στοιχείων που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Μαΐου, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν στις 385.000, από 405.000 νέες αιτήσεις μια εβδομάδα νωρίτερα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών του Reuters για 390.000 αιτήσεις. 

Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020 όταν οι νέες αιτήσεις «εκτοξεύθηκαν» στις 6.149 εκατ., η απόσταση που έχει καλύψει η αγορά εργασίας είναι τεράστια. Ωστόσο παραμένει κάπως μακριά από τις 200.000 με 250.000 νέες αιτήσεις που λογίζονται ως το φυσιολογικό επίπεδο όταν η αμερικανική οικονομία θεωρείται ότι είναι υγιής. 

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές το επόμενο διάστημα οι αιτήσεις ενδεχομένως να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο, καθώς Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες σε 24 αμερικανικές πολιτείες, έχουν δηλώσει ότι θα σταματήσουν τα ομοσπονδιακά επιδόματα ανεργίας, αρχής γενομένης από το επόμενο Σάββατο, εξαναγκάζοντας με αυτόν τον τρόπο τους ανέργους να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας. 

Τα γενναιόδωρα κρατικά επιδόματα θεωρείται ο βασικός λόγος για τον οποίο οι αμερικανικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν εργατικό προσωπικό. Συνολικά από τις 24 αυτές πολιτείες προκύπτει περί του 40% του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ. 

Ωστόσο ξεχωριστά στοιχεία της ιδιωτικής εταιρείας επεξεργασίας μισθοδοσίας ADP, διαψεύδουν τη θεωρία για απροθυμία των Αμερικανών να επιστρέψουν στις δουλειές τους, εφόσον αυτά έδειξαν ότι τον Μάιο οι εταιρείες προσέλαβαν 978.000 νέους εργαζόμενους.

Η έκθεση της ADP συντάσσεται σε συνεργασία με τη Moody’s Analytics και έρχεται μία ημέρα πριν από τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, αναφορικά με τις νέες προσλήψεις τον Μάιο. Εντούτοις η έρευνα αυτή δεν λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη, καθώς εξαιτίας της διαφορετικής μεθοδολογίας με την οποία συλλέγουν και επεξεργάζονται οι αναλυτές τα δεδομένα, οδηγεί πολλές φορές σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα από τα επίσημα ομοσπονδιακά στοιχεία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News