Business & Finance Πέμπτη 13/05/2021, 16:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Νέα υποχώρηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας 

Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παρουσιάζει μια διφορούμενη εικόνα

ΗΠΑ: Νέα υποχώρηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας 

Εκ νέου υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επιχειρήσεις θέλησαν να διατηρήσουν το εργατικό τους δυναμικό, την ώρα που παρατηρείται έλλειψη εργαζομένων στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπως έδειξαν και τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 266.000, έναντι προβλέψεων για 978.000 θέσεων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Μαΐου, 473.000 Αμερικανοί αιτήθηκαν για επιδόματα ανεργίας, χαμηλότερα από τις 507.000 νέες αιτήσεις μια εβδομάδα νωρίτερα κι έναντι εκτιμήσεων για 490.000 αιτήσεις. 

Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παρουσιάζει μια διφορούμενη εικόνα, καθώς σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία τον Μάρτιο η έναρξη θέσεων εργασίας «εκτινάχθηκε» στο ρεκόρ των 8.1 εκατ. θέσεων, την ώρα που σχεδόν 10 εκατ. Αμερικανοί δηλώνουν άνεργοι και οι απολύσεις βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό χαμηλό. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές το επίδομα ανεργίας ύψους 300 δολαρίων την εβδομάδα το οποίο επεκτάθηκε έως τον Σεπτέμβριο, χρηματοδοτούμενο από το πακέτο στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων της κυβέρνησης Μπάιντεν, είναι ο βασικός λόγος για την ανομοιομορφία αυτή της αμερικανικής αγοράς εργασίας. 

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας, ανέφερε ότι οι τιμές παραγωγού τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 0,6% σε μηνιαία βάση, από 1% τον Μάρτιο. Σε ετήσια βάση οι τιμές παραγωγού πραγματοποίησαν άλμα 6,2%, που συνιστά το υψηλότερο ποσοστό από το 2000, όταν και άρχισαν να καταγράφονται δεδομένα για την εν λόγω έρευνα.  

Η αύξηση αυτή στις τιμές παραγωγού, έρχεται μία ημέρα αφότου είδαν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο, ο οποίος σε μηνιαία βάση έτρεξε με ρυθμό 0,8%, ο ταχύτερος σε διάστημα δώδεκα ετών, ενώ το 4,2% σε ετήσια βάση, συνιστά το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων δεκατριών ετών. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News