Business & Finance Τετάρτη 12/05/2021, 22:30
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτιά» παίρνουν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ – Ντόμινο ανησυχιών στις αγορές

«Φωτιά» παίρνουν οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ – Ντόμινο ανησυχιών στις αγορές

Ριπές στις αγορές μετοχών και ομολόγων έστειλαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη υπερθερμαίνεται. Ο υψηλότερος πληθωρισμός αντανακλά το μείγμα των άπλετων δημοσιονομικών υποστηρικτικών μέτρων, τις ελλείψεις στην αλυσίδα προσφοράς και τις αυξημένες δαπάνες, καθώς η οικονομική δραστηριότητα κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, οι μετοχές σημείωσαν βουτιά, με τους Dow Jones και S&P 500 να υποχωρούν περίπου 2% και το Nasdaq να καταγράφει απώλειες άνω του 2,5%. Αντίστοιχα, οι ρευστοποιήσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων επιταχύνθηκαν με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να φθάνει μία ανάσα από το 1,70%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Απριλίου. 

Η έντονη αναστάτωση στις χρηματοοικονομικές αγορές υπογραμμίζει τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ ενδεχομένως να σφάλει στις προβλέψεις της ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ είναι προσωρινές και ότι τελικά η κεντρική τράπεζα να αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια ενωρίτερα απ΄ό,τι υπολογίζει αυτή τη στιγμή. 

Εντονες ανησυχίες δημιουργήθηκαν και στις αγορές της Ασίας, στο ενδεχόμενο πρόωρης αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, που θα πυροδοτούσε μαζικές εκροές κεφαλαίου από τις αναδυόμενες οικονομίες. Ενδεικτική η πτώση, ενδοσυνεδριακά, άνω του 8% στην αγορά της Ταϊβάν, στις χειρότερες ημερήσιες απώλειες από το 1969.

Στις ΗΠΑ, το άλμα του πληθωρισμού στο 4,2% σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2008, ξεπερνώντας κατά πολύ το 2,6% του Μαρτίου. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,8% έναντι 0,2% που είχαν προβλέψει αναλυτές. Αναμφισβήτητα, συνιστά μεγάλη πρόκληση για τους διαμορφωτές πολιτικής τω ΗΠΑ, τόσο την Φέντεραλ Ριζέρβ όσο και την αμερικανική κυβέρνηση, παρότι επιμένουν ότι δεν συνιστά μακροπρόθεσμο κίνδυνο αφού θεωρούν την τάση προσωρινή. Απαντώντας στα στοιχεία, οι οικονομικοί σύμβουλοι του Λευκού Οίκου διαμήνυσαν ότι η αμερικανική οικονομία διέρχεται μία «ομαλοποίηση» των τιμών, καθώς ανακάμπτει από την πανδημία, παρότι, όπως είπαν, θα παρακολουθούν στενά τη πορεία του πληθωρισμού. 

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε εντυπωσιακά επί τα βελτίω τις οικονομικές προβλέψεις της για την επόμενη διετία, καθώς επιταχύνεται η εκστρατεία των εμβολιασμών. Η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,3% φέτος και 4,4% το 2022.

Ο αντιπρόεδρος της Fed, Ρίτσαρντ Κλάριντα, μιλώντας στο συμπόσιο της Εθνικής Ένωσης Οικονομικών Επιχειρήσεων, επανέλαβε ότι οι εκπλήξεις των πρόσφατων οικονομικών στοιχείων που έδειξαν αδύναμη ανάπτυξη της αγοράς εργασίας και άνοδο του πληθωρισμού τον Απρίλιο δεν αλλάζουν τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας.

Αναλόγως έδειξε να συμμερίζεται την εκτίμηση και άλλων συναδέλφων του πως απλά θα χρειαστεί «λίγος ακόμη καιρός» έως ότου η αμερικανική οικονομία επουλώσει σε ικανοποιητικό βαθμό τις πληγές της από την υγειονομική κρίση, που σημαίνει πως στο μεταξύ η κεντρική τράπεζα θα δείξει υπομονή και δεν θα σπεύσει να προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Συμφώνησε δε, με την εκτίμηση πως η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι παροδική, ενώ πρόσθεσε και ότι τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση καθιστούν τον ρυθμό ανάκαμψης της αγοράς εργασίας «πιο αβέβαιο» γεγονός που επιβεβαιώνει τη «σοφία» της Fed να διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Η έντονη αναστάτωση στις χρηματοοικονομικές αγορές υπογραμμίζει τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ ενδεχομένως να σφάλει στις προβλέψεις της ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ είναι προσωρινές και ότι τελικά η κεντρική τράπεζα να αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια ενωρίτερα απ΄ό,τι υπολογίζει αυτή τη στιγμή. 

Εκτός από τις ελλείψεις στην αλυσίδα τροφοδοσίας, στην άνοδο των τιμών καταναλωτή έχει συντελέσει σε μεγάλο βαθμό και το άλμα του κόστους πρώτων υλών, όπως σιδηρομετάλλευμα, χαλκός και άλλα εμπορεύματα, που αγγίζει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά. Ηδη, οι διευθύνοντες σύμβουλοι πολλών εταιρειών κατά την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων τους πρώτου τριμήνου προειδοποίησαν ότι το αυξημένο κόστος πρώτων υλών θα μετακυλιστεί στις τιμές καταναλωτή, κάτι που θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό τους επόμενους μήνες.  

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News