Business & Finance Τρίτη 27/04/2021, 16:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Το 90% των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης στην κλιματική αλλαγή και την ψηφιοποίηση  

Περισσότερα από 14 δισ. ευρώ προορίζονται για τις διαδικασίες της ψηφιακής αλλαγής

Γερμανία: Το 90% των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης στην κλιματική αλλαγή και την ψηφιοποίηση  

Το 90% των 28 δισ. ευρώ που προβλέπεται να λάβει η Γερμανία από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κατευθυνθούν για την προστασία του κλίματος και την ψηφιοποίηση, όπως δήλωσε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, ένα ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες. Βάσει των κανόνων αυτών, το 37% των χρημάτων πρέπει να δαπανηθούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και το 20% για την ψηφιοποίηση της οικονομίας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ εγκρίθηκε πέρυσι με σκοπό να προσφέρει στήριξη στις οικονομίες της χωρών – μελών της Ε.Ε. και επίσης να προωθήσει τους μακροπρόθεσμους στόχους των Βρυξελλών για τον μηδενισμό των ρύπων, αλλά και να αποσπάσει ένα κομμάτι της ψηφιακής οικονομίας, η οποία επί του παρόντος κυριαρχείται από τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς όπως οι Google Amazon και Facebook.

«Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη. Τώρα, μπορούμε να δράσουμε ενωμένοι για μια ισχυρή Ευρώπη που στέκεται αλληλέγγυα και είναι προετοιμασμένη για το μέλλον», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, με τη Γερμανία και τη Γαλλία να παρουσιάζουν σήμερα τα σχέδιά τους για το πώς θα δαπανήσουν τα κεφάλαια. 

Όπως επισήμανε ο Σολτς, το Βερολίνο στοχεύει να δαπανήσει 11,5 δισ. ευρώ για να βοηθήσει τις εταιρείες να μεταβούν στο υδρογόνο ως πηγή ενέργειας, στα κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λεωφορείων και τρένων και για την ανακαίνιση κτιρίων με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης.

Περισσότερα από 14 δισ. ευρώ προορίζονται για τις διαδικασίες της ψηφιακής αλλαγής, όπως για παράδειγμα για να βοηθηθεί η αυτοκινητοβιομηχανία να μετατρέψει τις διαδικασίες παραγωγής της και να προετοιμάσει κατάλληλα τους τομείς εκπαίδευσης, υγείας και δημόσιας διοίκησης για το μέλλον.

Όπως ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, η Γερμανία και η Γαλλία προτίθενται να βάλουν τα θεμέλια προκειμένου να κατασκευασθούν υποδομές στην Ευρώπη για την τεχνολογία cloud, όπως και να προωθήσουν τις δυνατότητες για την κατασκευή ημιαγωγών επόμενης γενιάς, κλάδους στους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση υστερεί σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα. 

Μακροπρόθεσμα, τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα οδηγήσουν σε αύξηση περί του 2% του ΑΕΠ της Γερμανίας και θα ενισχύσουν την απασχόληση κατά 0,5%, τόνισε ο Σολτς, επικαλούμενος το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας.

Η Γαλλία προβλέπεται να λάβει 41 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα πρώτα 5 δισ. ευρώ να αναμένεται να εκταμιευθούν το ερχόμενο Σεπτέμβριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News