Business & Finance Παρασκευή 23/04/2021, 15:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Επέκταση του προϋπολογισμού με έκδοση επιπλέον χρέους 60 δισ. ευρώ 

Σχεδόν 15 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στα νοσοκομεία και στα προγράμματα εμβολιασμού

Γερμανία: Επέκταση του προϋπολογισμού με έκδοση επιπλέον χρέους 60 δισ. ευρώ 

Στην έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού της Γερμανίας, ο οποίος επεκτείνει τον υφιστάμενο κατά 60 δισ. ευρώ, προχώρησε σήμερα Παρασκευή η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Άγκελα Μέρκελ, μια επέκταση η οποία θα χρηματοδοτηθεί με την έκδοση νέου χρέους και κρίνεται απαραίτητη για να στηρίξει την κρατική βοήθεια προς τις επιχειρήσεις και τον τομέα της υγείας.  

Η κυβέρνηση συνασπισμού εξασφάλισε τα δύο τρίτα της βουλής που χρειαζόταν προκειμένου να περάσει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ενώ με τα επιπλέον 60 δισ. ευρώ, το συνολικό χρέος που θα εκδώσει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για την τρέχουσα χρονιά, θα υπερβεί οριακά τα 240 δισ. ευρώ. 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προϋπολογισμού, επανέλαβε την άποψή του, ότι η γερμανική οικονομία χρειάζεται μια «γενναιόδωρη» στήριξη, εν μέσω του τρίτου κύματος του κορωνοϊού. 

«Θα κρατήσουμε αυτή τη στάση μέχρι το τέλος», τόνισε. «Γιατί μετά την πανδημία θέλουμε ο ρυθμός της ανάκαμψης να είναι ταχύς». 

Από τα 60 δισ. ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, τα 25,5 δισ. ευρώ εξ αυτών προορίζονται για την επέκταση της χρηματοπιστωτική γραμμής για τις επιχειρήσεις που έχουν επηρεασθεί από τα lockdowns, ενώ σχεδόν 15 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στα νοσοκομεία και στα προγράμματα εμβολιασμού.

Μετά τη νέα επέκταση, ο συνολικός προϋπολογισμός της Γερμανίας διαμορφώνεται στα 548 δισ. ευρώ, με περισσότερο από το 40% του μεγέθους του να χρηματοδοτείται μέσω της έκδοσης χρέους. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News