Business & Finance Δευτέρα 12/04/2021, 11:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον έλεγχο της Veolia η Suez – Δημιουργείται γαλλικός κολοσσός

Στον έλεγχο της Veolia η Suez – Δημιουργείται γαλλικός κολοσσός

Σε συμφωνία για την απόκτηση της Suez κατέληξε η Veolia Environment, δίνοντας τέλος στην πολύμηνη «μάχη» εξαγοράς, που δοκίμασε τα όρια της γαλλικής επιχειρηματικής κουλτούρας. 

Ύστερα από αρκετούς μήνες σφοδρής αντίστασης εκ μέρους της διοίκησης της Suez, η Veolia πέτυχε να κείσει τελικά το deal προσφέροντας υψηλότερο αντίτιμο και «κοινωνικές δεσμεύσεις» για τους υπαλλήλους της επιχείρησης κοινής ωφελείας. Η συμφωνία αποτιμά τη Suez στα 13 δισ. ευρώ, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Veolia, Αντουάν Φρερό στους δημοσιογράφους. 

Η Veolia θα καταβάλλει 20,5 ευρώ ανά μετοχή για το 70% της Suez, που δεν ήταν ήδη στην κατοχή της, αποκτώντας έτσι τον πλήρη έλεγχο. Είχε αγοράσει το αρχικό της μερίδιο στην εταιρεία έναντι 18 ευρώ ανά μετοχή πέρυσι. Η συναλλαγή δημιουργεί έναν παγκόσμιο γίγαντα στις υπηρεσίες ύδρευσης και διαχείρισης απορριμάτων με εκτιμώμενα ετήσια έσοδα 37 δισ. ευρώ. Παράλληλα επιτρέπει σε ορισμένα τμήματα της Suez να συνεχίσουν ως νέα επιχείρηση, που ανήκει σε Γάλλους μετόχους και ομίλους private equity. 

«Η συμφωνία είναι επωφελής για όλους» λέει ο Φρερό σε ανακοίνωσή του. «Εγγυάται το μακροπρόθεσμο μέλλον της Suez στη Γαλλία κατά τρόπο που προστατεύει και τον ανταγωνισμό, ενώ εγγυάται τις θέσεις εργασίας» συμπληρώνει. 

Η δύο εταιρείες θα υπογράψουν την οριστική τους συμφωνία στις 14 Μαΐου. Η συναλλαγή θα πρέπει να λάβει έγκριση των ρυθμιστικών αρχών σε αρκετές χώρες. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News