Business & Finance Παρασκευή 9/04/2021, 11:18
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

100 ημέρες Brexit: Επιβεβαιώθηκαν οι ζοφερές προβλέψεις για την οικονομία;

100 ημέρες Brexit: Επιβεβαιώθηκαν οι ζοφερές προβλέψεις για την οικονομία;

Οι προειδοποιήσεις ήταν δραματικές. Η αποχώρηση από την Ε.Ε. θα σήμαινε ύφεση, επώδυνη πτώση στις τιμές ακινήτων και σοβαρές απώλειες στις εξαγωγές. Έχουν περάσει 100 ημέρες από το επίσημο Brexit και σχεδόν πέντε χρόνια από τη στιγμή που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ αυτής της επιλογής. Ποια είναι λοιπόν η εικόνα; Το Bloomberg κάνει έναν πρώτο απολογισμό, αν και σημειώνει ότι πολλές συνέπειες θα φανούν σε βάθος χρόνου και κυρίως όταν οι επιχειρήσεις ανοίξουν πλήρως μετά το lockdown. 

Σε μελέτη που είχε δημοσιευθεί πριν από το δημοψήφισμα του 2016 το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε ότι το εθνικό εισόδημα θα μειωνόταν έως και 3,6% μέσα σε 2 χρόνια από την ψήφο υπέρ της εξόδου, ο αριθμός των ανέργων θα αυξανόταν κατά 520.000 και οι τιμές θα υποχωρούσαν κατά 10%. Αυτό δεν έγινε, αφού η κυβέρνηση ουσιαστικά πάτησε το κουμπί για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 τον Μάρτιο του 2017 και η ουσιαστική έξοδος της χώρας ήρθε πολύ αργότερα. Έτσι με το Brexit να υπάρχει μόνο στα χαρτιά τον Ιούνιο του 2018 το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί περισσότερο από 3%, ο αριθμός των ανέργων είχε μειωθεί κατά 280.000 και η μέση τιμή κατοικιών είχε αυξηθεί περισσότερο από 7%. 

Και μετά ήρθε η πανδημία της Covid19. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 10% το 2020, στη  μεγαλύτερη βουτιά του από το 1709. Η βρετανική οικονομία έχει μόνο εν μέρει ανακάμψει από τα lockdown και απέχει από τα προ πανδημίας επίπεδα περισσότερο από κάθε άλλη οικονομία της ομάδας του G7.

Τον Απρίλιο του 2016 η κυβέρνηση είχε επίσης προειδοποιήσει τα βρετανικά νοικοκυριά για αύξηση του κόστους ζωής, πτώση της στερλίνας και πιο ακριβά εισαγόμενα αγαθά σε περίπτωση Brexit. H πρόβλεψη αυτή ήταν σωστή. Η στερλίνα έπεσε έως και 18% έναντι του ευρώ σε διάστημα δύο ετών από το δημοψήφισμα και παραμένει 12% χαμηλότερα σε σχέση με τα προ Ιουνίου 2016 επίπεδα. Ο πληθωρισμός είχε σκαρφαλώσει στα υψηλά πεντέμιση ετών του 3,1% τον Νοέμβριο του 2017 και παρέμεινε πάνω από το 2% σε όλο το διάστημα των 2 ετών μετά το δημοψήφισμα. Στη συνέχεια υποχώρησε δραστικά εξαιτίας της πανδημίας.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε επίσης προβλέψει πως σε περίπτωση εξόδου με εμπορική συμφωνία η οικονομία θα ήταν από 4,6% έως 7,8% μικρότερη μικρότερη σε ορίζοντα 15 ετών σε σχέση με το εάν είχε μείνει στην ένωση. Αν και η Βρετανία είναι επισήμως εκτός ενιαίας εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. μόλις 100 ημέρες το Γραφείο Προϋπολογισμού υπολογίζει ότι το Brexit έχει «φάει» από το ΑΕΠ περίπου 1,4%. 

Οι προειδοποιήσεις για τις εξαγωγές επίσης επιβεβαιώνονται. Τον Ιανουάριο οι βρετανικές επιχειρήσεις ήρθαν αντιμέτωπες με βουτιά 41% στις εξαγωγές προς την Ε.Ε. σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. 

Μία πρόβλεψη που έπεσε έξω από την άλλη ήταν αυτή για μαζική έξοδο θέσεων εργασίας (η PwC υπολόγιζε 100.000 ) από το Σίτι του Λονδίνου. Σύμφωνα με την EY έως και τα τέλη Μαρτίου μόνο 7.600 θέσεις εργασίας είχαν μετακινηθεί από το Σίτι σε πόλεις της Ε.Ε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλήγμα για το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου. Συναλλαγές μετοχών αξίας 6 δισ. ευρώ ημερησίως μεταφέρθηκαν από το Λονδίνο στο μπλοκ τον Ιανουάριο. Και τραπεζικοί γίγαντες όπως οι JPMorgan Chase και Goldman Sachs έχουν μεταφέρει δραστηριότητες δισεκατομμυρίων ευρώ στα νέα τους hubs στην Ε.Ε. 

Πηγή: Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News