Business & Finance Πέμπτη 8/04/2021, 22:45
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Σαφή προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα είχε η αύξηση των επιτοκίων

ΔΝΤ: Σαφή προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα είχε η αύξηση των επιτοκίων

Προειδοποίηση ότι μία αύξηση των επιτοκίων θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνη για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, παρότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα του αναμενομένου από την κρίση της πανδημίας, απηύθυνε σήμερα η διευθύνουσα επιτροπή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο τελικό ανακοινωθέν της.  

Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία της επιτάχυνσης της διανομής των εμβολίων σε ολόκληρο τον κόσμο και δεσμεύθηκε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη διεθνή συνεργασία. «Το ευάλωτο των χρηματοοικονομικών αγορών συνιστά κινδύνους εάν οι διεθνείς χρηματοοικονομικές συνθήκες καταστούν πιο αυστηρές στο άμεσο μέλλον. Η κρίση μπορεί να παρατείνει τις πληγές που άφησε η κρίση του κορωνοϊού και να επιτείνει την φτώχεια και τις ανισότητες, ενώ η κλιματική αλλαγή και οι υπόλοιπες προκλήσεις μπορεί να γίνουν πολύ πιο πιεστικές», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου του ΔΝΤ. 

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ενώ επεσήμανε ότι η ισχυρότερη ανάκαμψη των ΗΠΑ θα μπορούσε να βοηθήσει ολόκληρο τον κόσμο, επέστησε την προσοχή ότι κάποιες χώρες που δυσκολεύονται να ανοίξουν ξανά τις οικονομίες τους μπορεί να υποστούν νέο πλήγμα εάν η ταχύτερη ανάκαμψη οδηγήσει σε επιτοκιακές αυξήσεις. 

Aπευθυνόμενη στον πρόεδρο της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, η Γκεοργκίεβα τον κάλεσε να επικοινωνεί όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα τη θέση της Fed ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο, επισημαίνοντας ότι οι αγορές έχουν υιοθετήσει μία πιο πληθωρική άποψη ως προς τις πληθωριστικές προσδοκίες, ωθώντας σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις. 
 
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τον αντίκτυπο πιθανού πληθωρισμού στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες έχουν την τάση να ανταποκρίνονται μέσω μέτρων νομισματικής χρηματοδότησης ή κοπή περισσότερου χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες για την απευθείας στήριξη των κρατικών δαπανών. Τέτοιου είδους κινήσεις όμως, σύμφωνα με την κορυφαία αξιωματούχο, πυροδοτούν περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις και πλήττουν την αγοραστική δύναμη. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News