Business & Finance Τετάρτη 7/04/2021, 17:45
BUSINESS & FINANCE

«SOS» από ΔΝΤ για «επικίνδυνη ανισότητα»

«Η κρίση του κορωνοϊού συνεχίζει να ρίχνει μαύρη "σκιά"»

«SOS» από ΔΝΤ για «επικίνδυνη ανισότητα»

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία προειδοποίησε για το ενδεχόμενο επικίνδυνης ενίσχυσης των παγκόσμιων ανισοτήτων.

«Η κρίση του κορωνοϊού συνεχίζει να ρίχνει μαύρη “σκιά” στην παγκόσμια οικονομία. Οι οικονομικές προοπτικές αποκλίνουν επικίνδυνα» τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του Ταμείου, η οποία διεξάγεται ψηφιακά.

Εξήγησε δε, ότι διάφορα κράτη, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, έχουν ήδη καλύψει ένα μεγάλο μέρος του χαμένου «εδάφους», ενώ οι φτωχότερες χώρες αποτυγχάνουν να ακολουθήσουν αυτή την τάχιστη ανάκαμψη.

Στους εν δυνάμει κινδύνους η επικεφαλής του ΔΝΤ πρόσθεσε και τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, ιδίως όσον αφορά τον αντίκτυπο των νέων μεταλλάξεων του ιού, οι οποίες μπορούν να «επιτείνουν τις απώλειες θέσεων εργασίας, να επιταχύνουν τις χρεοκοπίες και να μεγεθύνουν την φτώχεια».

Υπό αυτό το πλαίσιο, η κυρία Γκεοργκίεβα κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να αναλάβουν άμεση δράση, παρέχοντας εμβόλια, όχι μόνο στις πλούσιες χώρες, αλλά και στις πιο ευάλωτες οικονομικά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το αναθεωρημένο οικονομικό outlook του ΔΝΤ (Απρίλιος 2021), ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα διαμορφωθεί στο 6% το 2021 και στο 4,4% το 2022.

Στις αναπτυγμένες οικονομίες, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 5,1% φέτος και κατά 3,6% του χρόνου, ενώ στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 6,7% και 5%, αντίστοιχα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News