Business & Finance Τετάρτη 24/02/2021, 16:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Έκκληση στη G20 για την ανάληψη ισχυρής δράσης 

ΔΝΤ: Έκκληση στη G20 για την ανάληψη ισχυρής δράσης 

Έκκληση στις χώρες που απαρτίζουν την G20 απηύθυνε σήμερα Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διά στόματος της επικεφαλής της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, καλώντας τις να αναλάβουν ισχυρή πολιτική δράση, προκειμένου να αποτρέψουν την «επικίνδυνη απόκλιση» η οποία υπάρχει ο κίνδυνος να ταλαιπωρεί για πολλά χρόνια τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. 

«Υπάρχει ο μεγάλος κίνδυνος ότι καθώς οι ανεπτυγμένες και μερικές αναδυόμενες οικονομίες θα ανακάμπτουν γρηγορότερα, οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες θα υποφέρουν για τα επόμενα χρόνια», έγραψε σε ανάρτησή της σε blog στο διαδίκτυο. «Αν θέλουμε να αντιστρέψουμε αυτήν την επικίνδυνη απόκλιση μεταξύ των χωρών, πρέπει να αναλάβουμε ισχυρές πολιτικές δράσεις τώρα».

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2022, το σωρευτικό κατά κεφαλήν εισόδημα θα συρρικνωθεί κατά 22% σχ σχέση τις προβλέψεις πριν από την κρίση στις αναδυόμενες και τις αναπτυσσόμενες χώρες -με εξαίρεση την Κίνα-, σε σύγκριση με το 13% στις προηγμένες οικονομίες και το 18% στις χώρες με χαμηλό εισόδημα.

Το ΔΝΤ βλέπει επίσης μια επιταχυνόμενη απόκλιση μεταξύ των χωρών, με τις απώλειες στις θέσεις εργασίας να πλήττουν τους νέους, τους ανιδείκευτους, τις γυναίκες και τους εργαζόμενους που εργάζονταισκληρά, ενώ εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο θα αντιμετωπίσουν διαταραχές στην εκπαίδευσή τους.

Ο γρηγορότερος τερματισμός της πανδημίας θα προσθέσει 9 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία έως το 2025, με τα σχεδόν 4 τρισ. δολάρια να κατευθύνονται στις ανεπτυγμένες οικονομίες, κερδίζοντας «μακράν» οποιοδήποτε κόστος που σχετίζεται με το εμβόλιο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα όπως τόνισε, χρειάζεται «ακόμη περισσότερη διεθνή συνεργασία για να επιταχυνθούν τα προγράμματα εμβολιασμού κατά της Covid-19 στις φτωχότερες χώρες, ενώ θα χρειασθεί και επιπλέον χρηματοδότηση για να βοηθηθούν αυτές οι χώρες να αγοράσουν εμβόλια, όπως και να πληρώσουν για τη μεταφορά των πλεοναζόντων αποθεμάτων από τις πλούσιες χώρες στις φτωχότερες. 

Για άλλη μια φορά επανέλαβε ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της G20 θα πρέπει να συνεχίσουν τη στοχευμένη υποστηρικτική τους δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να στηρίξουν την οικονομία τους και ταυτόχρονα οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν τη διευκολυντική νομισματική και οικονομική πολιτική, ούτως ώστε να εξασφαλίσουν τη ροή της πίστωσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News