Business & Finance Τετάρτη 2/12/2020, 21:02
BUSINESS & FINANCE

ΔΝΤ: Τυχόν εφησυχασμός θα κόστιζε 28 τρισ. δολάρια έως το 2025

Ο τουριστικός κλάδος αντιμέτωπος με απώλειες 150 εκατ. θέσεων εργασίας

ΔΝΤ: Τυχόν εφησυχασμός θα κόστιζε 28 τρισ. δολάρια έως το 2025

Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι αρκετά ανθεκτικό για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού ανέφερε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι αν οι κυβερνήσεις δεν ανταποκριθούν άμεσα σε αυτήν, τότε το παγκόσμιο ΑΕΠ θα υποστεί απώλειες ύψους 28 τρισ. δολαρίων έως το 2025.

Παράλληλα η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα τόνισε ότι ένας ενδεχόμενος εφησυχασμός αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, θα στοιχίσει στον τουριστικό κλάδο περί των 150 εκατ. θέσεων εργασίας την επόμενη πεντετία.

«Βρισκόμαστε σε μία ανθεκτική θέση, εντούτοις δεν μπορούμε να θεωρήσουμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα δεδομένη», δήλωσε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής τραπεζικής συνόδου, που διοργάνωσε η εφημερίδα Financial Times. 

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής οφείλουν να είναι προς την κατεύθυνση των επενδύσεων στην ψηφιακή τεχνολογία, τις υποδομές και το περιβάλλον, ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι επιτακτικής ανάγκης η παραγωγικότητα και οι επενδύσεις να αυξηθούν, με αποφασιστική και συντονισμένη δράση από όλους τους φορείς.   

Στη δεκαετία από την προηγούμενη κρίση, αρκετές χώρες «έχτισαν» σημαντικά κεφαλαιακά αποθέματα με τη μορφή συναλλαγματικών αποθεμάτων, θωρακίζοντας τις οικονομίες τους με ισχυρές κεντρικές τράπεζες και ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές. Ωστόσο όπως επισήμανε ακόμη και χωρίς την ανάπτυξη των εμβολίων και την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη το επόμενο έτος, οι προκλήσεις για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα ήταν διαχειρίσιμες. 

Καταλήγοντας η επικεφαλής του ΔΝΤ εξήρε την ομοφωνία που επέδειξαν οι χώρες της G20, σχετικά με την ανάπτυξη ενός κοινού πλαισίου για τη διαχείριση του χρέους των φτωχότερων χωρών. 

«Τελικά οι χώρες της G20,συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, συμφώνησαν να δράσουν συντονισμένα», ανέφερε προτείνοντας παράλληλα μέρος του χρέους να ακυρωθεί. 

«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα. Ότι εφαρμόζεται για τις χώρες, επηρεάζει και τις επιχειρήσεις: μην διστάσετε να προχωρήσετε σε αναδιάρθρωση «του χρέους» και ίσως και πέραν αυτής», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News