Business & Finance Πέμπτη 1/04/2021, 22:41
ΔΝΤ

Σύσταση ΔΝΤ για αύξηση φόρων για να κλείσουν οι ανισότητες

Σύσταση ΔΝΤ για αύξηση φόρων για να κλείσουν οι ανισότητες

Τη σύσταση ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερους προοδευτικούς φόρους εισοδήματος, φόρους κληρονομιάς και ακίνητης περιουσίας, καθώς και φόρους επί «υπερβολικών» εταιρικών κερδών για να συμβάλουν στη μείωση των ανισοτήτων, τις οποίες έχει βγάλει στην επιφάνεια η πανδημία του κορωνοϊού. 

Το Fiscal Monitor του ΔΝΤ εκτιμά ότι η πανδημία έχει επιτείνει τις προϋπάρχουσες ανισότητες στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, στην εκπαίδευση και στις ψηφιακές υποδομές, εξέλιξη που ενέχει τον κίνδυνο να κάνει μόνιμο το χάσμα εισοδήματος, μεταπηδώντας από γενεά σε γενεά. 

Οι περισσότερες χώρες θα χρειαστούν πρόσθετα έσοδα προκειμένου να διασφαλίσουν πρόσβαση στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, καθώς και να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους, καθώς και να βάλουν τέλος στον «φαύλο κύκλο» των συνεχιζόμενων ανισοτήτων. Για να αλλάξει όμως αυτό, επισημαίνει το ΔΝΤ, οι χώρες θα πρέπει να δώσουν έμφαση στη βελτίωση και στην αύξηση των επενδύσεων στην εκπαίδευση, την υγεία και την ανάπτυξη της πρώιμης παιδικής ηλικίας, ενισχύοντας παράλληλα και το δίχτυ κοινωνικής ασφάλισης.

Για να συγκεντρώσουν τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους, οι προηγμένες οικονομίες θα μπορούσαν
να αυξήσουν προοδευτικά την φορολογία εισοδήματος και να στηρίζονται περισσότερο στους 
φόρους κληρονομιάς και ακινήτων, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

«Επιπλέον, θα μπορούσε να εξεταστούν συνεισφορές για την ανάκαμψη από τον COVID-19 και φόροι επι «υπερβολικών» εταιρικών κερδών, σημειώνει το Ταμείο, προσθέτοντας ότι οι φόροι της περιουσίας και του πλούτου θα αποτελούσε μια ακόμη επιλογή εάν δεν αρκούσαν άλλα μέτρα.

Οσο για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, το ΔΝΤ συστήνει ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση της φορολογικής ικανότητας για τη χρηματοδότηση περισσότερων κοινωνικών δαπανών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS
     

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News