Business & Finance Παρασκευή 12/03/2021, 11:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατέρρευσαν οι βρετανικές εξαγωγές στον πρώτο μήνα του Brexit

Κατέρρευσαν οι βρετανικές εξαγωγές στον πρώτο μήνα του Brexit

H βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε λιγότερο του αναμενομένου κατά τον Ιανουάριο, παρά το σκληρό lockdown. Στηρίγματα στο ΑΕΠ προσέφεραν οι κατασκευές και η ισχυρότερη δραστηριότητα στον τομέα της υγείας. Ωστόσο τα στοιχεία από το μέτωπο του εμπορίου ήταν ζοφερά αποκαλύπτοντας σε ποιο βαθμό την πληγώνει το Brexit. 

Το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,9% έναντι προβλέψεων των αναλυτών για ύφεση της τάξης του 4,9%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τη στατιστική υπηρεσία. Και τούτο παρά το σφυροκόπημα στις εξαγωγές. Στον πρώτο μήνα πλήρους εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι εξαγωγές προς την κοινότητα έκαναν «βουτιά» 40,7% σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Οι εισαγωγές από το μπλοκ επίσης μειώθηκαν 28,8%. 

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι η ταχύτατη εκτέλεση του εμβολιαστικού προγράμματος κατά της Covid-19 αποτρέπει τα χειρότερα για την οικονομία. Γεννά δε ελπίδες για άρση των περιοριστικών μέτρων έως τα μέσα του έτους και δυναμικότατη ανάκαμψη στο δεύτερο μισό του έτους. 

Σημειώνεται ότι η βρετανική οικονομία είναι σήμερα 9% μικρότερη από ό,τι τον Φεβρουάριο του 2020, πριν ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News