Business & Finance Πέμπτη 8/04/2021, 21:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρετανία: Εκτινάχθηκαν οι δαπάνες με κάρτες την προηγούμενη εβδομάδα 

Βρετανία: Εκτινάχθηκαν οι δαπάνες με κάρτες την προηγούμενη εβδομάδα 

Κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα κυμάνθηκαν οι δαπάνες με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα, σε μια ένδειξη ότι η βρετανική οικονομία αρχίζει τα ανακάμπτει μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και τον εμβολιασμό σχεδόν του 50% του πληθυσμού.

Βάσει των στοιχείων που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη η Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής (ONS), την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Απριλίου οι δαπάνες με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες έφθασαν στο 88% του μέσου όρου πριν από την πανδημία, το υψηλότερο επίπεδο από την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Ωστόσο όπως επισήμανε η ONS στην ανακοίνωσή της, μεγάλο μέρος της αύξησης αυτής οφείλεται στις πληρωμές λογαριασμών των νοικοκυριών και σε αγορές τροφίμων ενόψει του καινούργιου μήνα. 

Η εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών Barclaycard χθες ανακοίνωσε ότι οι δαπάνες στα γήπεδα γκολφ αυξήθηκαν κατά πέντε φορές την περασμένη εβδομάδα καθώς άνοιξαν ξανά για  το κοινό, ενώ ανέφερε επίσης περισσότερες ανέπαφες πληρωμές που πιθανόν να συνδέονται με καταναλωτές που αγόρασαν προμήθειες για να κάνουν πικνίκ.

Η κατασκευαστική δραστηριότητα τον περασμένο μήνα σημείωσε την καλύτερη επίδοσή της από το 2014, καθώς τα καταστήματα, οι παμπ και τα εστιατόρια θα ανοίξουν ξανά την επόμενη εβδομάδα και προβαίνουν σε ανακαινίσεις, ενώ καταγράφηκε επίσης η μεγαλύτερη αύξηση στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε έξι χρόνια.

Η ONS δήλωσε ότι το 19% του προσωπικού των επιχειρήσεων βρισκόταν σε αναστολή σύμβασης έως τα μέσα Μαρτίου, που ισοδυναμεί με 6 εκατομμύρια εργαζόμενους και αισθητά υψηλότερα από το 11% στις αρχές Δεκεμβρίου, προτού επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για να επιβραδύνουν την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News