Business & Finance Τρίτη 30/03/2021, 13:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Στα καλύτερα του» το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη από την έναρξη της πανδημίας

«Στα καλύτερα του» το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη από την έναρξη της πανδημίας

Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη βελτιώθηκε αισθητά περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάρτιο, σε σημείο που παρουσίασε την καλύτερη εικόνα του από την έναρξη της πανδημίας, με τον σχετικό δείκτη να υπερβαίνει τον μέσο όρο των των τελευταίων δώδεκα μηνών για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης του οικονομικού κλίματος σκαρφάλωσε στις 101 μονάδες, από τις 93,4 μονάδες τον Φεβρουάριο και έναντι προβλέψεων για τιμή στις 96 μονάδες. Μεταξύ των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ, στη Γερμανία καταγράφηκε η μεγαλύτερη βελτίωση με τον σχετικό δείκτη να πραγματοποιεί άλμα 7,9 μονάδων, στις 103,7 μονάδες. 

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν, «για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της Covid-19, ο δείκτης οικονομικού κλίματος είναι ελαφρώς υψηλότερα από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Η αύξηση ήταν τέτοιας κλίμακας όπως του περασμένου καλοκαιριού, μετά την πρώτη φάση της πανδημίας» (σ.σ. και πάλι όμως δεν είχε φθάσει τις 101 μονάδες).

Αποκτάει ιδιαίτερη σημασία ότι αυτή η αισιοδοξία εντός της Ευρωζώνης αναβλύζει σε μια περίοδο όπου ακόμη σχεδόν σε όλες τις χώρες παραμένουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού κι ενώ στους εμβολιασμούς παρουσιάζονται προβλήματα. 

Είναι ενδεικτικό ότι το κλίμα βελτιώθηκε τόσο στη μεταποίηση (με τον δείκτη τον Μάρτιο να ανεβαίνει στις 2 μονάδες από τις -3,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα), όσο και στις υπηρεσίες (-9,3 μονάδες από -17 μονάδες).

Ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης επίσης κινήθηκε ανοδικά στις -10,8 μονάδες από -14,8 μονάδες, ενώ την ίδια τάση ακολούθησε και ο σχετικός δείκτης για τις λιανικές πωλήσεις (-12,2 μονάδες από -19,1 μονάδες).

Τέλος οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης εκτινάχθηκαν στις 17,6 μονάδες από τις 9,9 μονάδες τον Φεβρουάριο, ενώ ο δείκτης αναφορικά με τις προσδοκίες του πληθωρισμού τους επόμενους δώδεκα μήνες ανέβηκε στις 18,8 μονάδες τον Μάρτιο από 15,7 μονάδες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News