Business & Finance Παρασκευή 19/03/2021, 12:59
BUSINESS & FINANCE

Porsche: Γιατί όχι μία ακόμη IPO;

«Νομίζω ότι θα ήταν μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη»

Porsche: Γιατί όχι μία ακόμη IPO;

Το σενάριο εισαγωγής στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης εξετάζει η Porsche, θυγατρική εταιρεία της γερμανικής Volkswagen.

«Νομίζω ότι θα ήταν μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής της Porsche, Όλιβερ Μπλούμε, διευκρινίζοντας πάντως ότι η οριστική απόφαση δεν θα ληφθεί από τον ίδιο. «Είναι στο χέρι της Volkswagen».

Η εισαγωγή της εταιρείας πολυτελών οχημάτων -όπως είναι εύλογο-, εφόσον πραγματοποιηθεί, θα ενισχύσει σημαντικά την χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση της Volkswagen, κλείνοντας την «ψαλίδα» σε σχέση με τις ανταγωνίστριες εταιρείας.

Αυτή την στιγμή, ενδεικτικά, η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται σε 132 δισ. ευρώ έναντ 28,2 τρισ. γεν (217,7 δισ. ευρώ) της ιαπωνικής Toyota και 629 δισ. δολαρίων (528 δισ. ευρώ) της αμερικανικής Tesla.

Από την πλευρά του, πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Χέρμπερτ Ντίαζ, ξεκαθάρισε προσφάτως ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη άντλησης νέων κεφαλαίων.

Κι αυτό, διότι -όπως εξήγησε- οι 12 μάρκες αυτοκινήτων του Ομίλου παράγουν επαρκή ποσότητα ρευστότητας, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αναγκαία μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα αρκετές εταιρείες εξετάζουν το σενάριο μιας Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς (IPO), ως μέσο άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Daimler, η οποία προωθεί την χρηματιστηριακή «πρεμιέρα» του κλάδου των φορτηγών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News