Business & Finance Δευτέρα 22/03/2021, 14:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εν μέσω «συμπληγάδων» η γερμανική οικονομία το α΄ τρίμηνο του 2021

Εν μέσω «συμπληγάδων» η γερμανική οικονομία το α΄ τρίμηνο του 2021

Το 2021 κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς για τη γερμανική οικονομία, καθώς μετά την ασθενική ανάπτυξη της τάξεως του 0,3% το δ΄ τρίμηνο του 2020, αναμένεται να συρρικνωθεί το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς. 

Το Βερολίνο κατά την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του γερμανικού ΑΕΠ στο σύνολο του 2020, όταν και σημείωσε ύφεση 4,9%, έκανε λόγο για υποχώρηση 1,5% της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2021. 

Ωστόσο σήμερα η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, στο πλαίσιο της τακτικής μηνιαίας ενημέρωσης αναφορικά με τις προβλέψεις για την οικονομία της χώρας, προειδοποίησε ότι ενδεχομένως η ύφεση να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Όπως σημειώνει τα τωρινά μέτρα είναι ακόμη πιο αυστηρά σε σχέση με του προηγούμενου τριμήνου, με αποτέλεσμα ο κλάδος των υπηρεσιών να έχει δεχθεί ακόμη ισχυρότερο πλήγμα, την ίδια ώρα που και ο κατασκευαστικός κλάδος δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. 

Η Bundesbank επισημαίνει επίσης ότι οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διάθεση των εμβολίων και κατ’ επέκταση και στα προγράμματα εμβολιασμού είναι επίσης ένας επιβαρυντικός παράγοντας για τη γερμανική οικονομία, ενώ για πρώτη φορά κάνει αναφορά και στις παρενέργειες των εμβολίων. 

«Τα μέτρα είναι πιο αυστηρά αυτό το τρίμηνο» αναφέρεται στην έκθεση της κεντρικής τράπεζας. «Η οικονομική παραγωγή κατά το α΄ τρίμηνο του 2021 αναμένεται να υποχωρήσει αισθητά, ειδικότερα στα τμήματα του  κλάδου των υπηρεσιών όπου είναι απαραίτητες οι ανθρώπινες επαφές για να λειτουργήσουν». 

Στην αναλύσή της για τους μακροικονομικούς δείκτες, η Bundesbank αναφέρει ότι η προσωρινή άρση της καταβολής φόρου, έχει συμβάλει στην υποχώρηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο, όπως και της μεταποιητικής, παρά το γεγονός ότι οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν τον ίδιο μήνα. 

Στην προηγούμενή της έκθεση η κεντρική τράπεζα εκτιμούσε ότι η γερμανική οικονομία θα ανέκαμπτε την άνοιξη, στηρίζοντας την άποψή της στα προγράμματα εμβολιασμού και στην υποχώρηση των κρουσμάτων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News