Business & Finance Τετάρτη 3/03/2021, 13:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σύννεφα» στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης και τον Φεβρουάριο 

«Σύννεφα» στις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης και τον Φεβρουάριο 

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης κινήθηκε σε υποτονικούς ρυθμούς και τον Φεβρουάριο, με τον κλάδο των υπηρεσιών να παραμένει «βαρίδι» για το σύνολο του μηνιαίου απολογισμού για άλλο ένα μήνα, από τη στιγμή που ο κλάδος της μεταποίησης διέπρεψε. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού, συνεχίζουν να κρατούν μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων με αντικείμενο την εστίαση, τη φιλοξενία ή την ψυχαγωγία κλειστές, η αισιοδοξία για το επόμενο διάστημα μεταξύ των επιχειρήσεων ανήλθε σε υψηλό 3 ετών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, ανέβηκε μεν στις 48,8 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 47,8 μονάδες τον Ιανουάριο και υψηλότερα από την τιμή των 48,1 μονάδων της προκαταρκτικής ανάγνωσης του δείκτη, ωστόσο παρέμεινε για τέταρτο διαδοχικό μήνα υπό των 50 μονάδων, το όριο που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας. 

Ο υποδείκτης για τις υπηρεσίες παρουσίασε μια ελάχιστη ανοδική μεταβολή διαμορφούμενος στις 45,7 μονάδες, από 45,4 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα και έναντι των 44,7 μονάδων της προκαταρκτικής ανάγνωσης. 

Την άνοδο του σύνθετου δείκτη οδήγησε ξεκάθαρα ο υποδείκτης της μεταποίησης, από τη στιγμή που όπως έδειξαν και τα στοιχεία της περασμένης Δευτέρας, σκαρφάλωσε σε υψηλό 3 μηνών στις 57,9 μονάδες, από 54,8 μονάδες τον Ιανουάριο, σε μια από τις καλύτερες μηνιαίες επιδόσεις του στην εικοσαετή ιστορία της εν λόγω έρευνας. 

Εντούτοις παρά το πλήγμα στις επιχειρήσεις του κλάδου των υπηρεσιών και τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων, ο σύνθετος δείκτης για την μελλοντική παραγωγή, ένας δείκτης που αντανακλά την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για το επόμενο διάστημα, ανέβηκε στις 67 μονάδες τον Φεβρουάριο, από τις 64,2 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. 

«Οι ελπίδες για την επιτυχή διανομή των εμβολίων και η σταδιακή κατάργηση των περιοριστικών μέτρων που σχετίζονται με την εξάπλωσης της Covid-19, έστειλε την εμπιστοσύνη στους επιχειρηματικούς κύκλους στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας», επισήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Κρις Ουίλιαμσον.   

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News