Business & Finance Δευτέρα 1/02/2021, 15:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανομοιόμορφη η εικόνα της μεταποίησης στην έναρξη της χρονιάς

Ανομοιόμορφη η εικόνα της μεταποίησης στην έναρξη της χρονιάς

Η έναρξη της χρονιάς της μεταποίησης σε όλο τον κόσμο δεν έστειλε ξεκάθαρα, καθώς σε κάποιες από τις μεγαλύτερες οικονομίες επεκτάθηκε, ενώ σε άλλες κατέβασε μεν ταχύτητα, όμως η επιβράδυνση ήταν τέτοιους μεγέθους που δεν προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα σχεδόν σε όλο τον κόσμο ίσχυαν (και εξακολουθούν να ισχύουν) περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό και η σχετικά ικανοποιητική εικόνα της μεταποίησης δεν αποτελεί εχέγγυο ότι θα διατηρηθεί και τον Φεβρουάριο, σε έναν κλάδο ο οποίος τους τελευταίους μήνες αρχίζει να βρίσκει ξανά τα «πατήματά» του μετά τον πανικό που προκλήθηκε από το πρώτο κύμα του κορωνοϊού τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020. 

Στην Ευρωζώνη ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit υποχώρησε ελαφρώς στις 54,8 μονάδες τον Ιανουάριο, από 55,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα (υψηλό 31 μηνών).

Εκτός της Ισπανίας της οποίας η μεταποιητική δραστηριότητα έπεσε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση (49,3 μονάδες, από 51 μονάδες τον Δεκέμβριο), στις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης η εικόνα της μεταποίησης ήταν κάτι περισσότερο από ικανοποιητική (Ιταλία 55,1 από 52,8, Γαλλία 51,6 από 51,5 ενώ στη Γερμανία μπορεί να υποχώρησε από τις 58,3 μονάδες, παρέμεινε όμως σε πολύ υψηλό επίπεδο στις 57,1 μονάδες). Στην Ελλάδα ο αντίστοιχος δείκτης ΡΜΙ σκαρφάλωσε στις 50 μονάδες από 46,9 μονάδες.  

Βελτιωμένη και η εικόνα στη Βρετανία, με τον δείκτη ΡΜΙ να σημειώνει άνοδο στις 51,1 μονάδες, από 52,9 μονάδες τον Δεκέμβριο. 

Αντιθέτως στην Ασία τα στοιχεία για τη μεταποίηση στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ηπείρου προβλημάτισαν. 
Στην Ιαπωνία η οριακή άνοδος 0,1% δεν βοήθησε τον δείκτη να υπερβεί τις 50 μονάδες, διαμορφούμενος στις 49,8 μονάδες, ενώ στην Κίνα η μεταποιητική δραστηριότητα κατέβασε ταχύτητα από τις 53 μονάδες τον Δεκέμβριο στις 51,5 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Caixin. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News