Business & Finance Παρασκευή 19/02/2021, 14:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιταχύνθηκε η μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο – Εν μέσω πιέσεων οι υπηρεσίες 

Επιταχύνθηκε η μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο – Εν μέσω πιέσεων οι υπηρεσίες 

Ανομοιόμορφη για άλλο ένα μήνα είναι η εικόνα που παρουσιάζει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, καθώς και τον Φεβρουάριο η μεταποίησε ανέβασε ταχύτητα σε αντίθεση με τις υπηρεσίες που ακολούθησαν αντίθετη πορεία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η IHS Markit. 

Ειδικότερα ο Δείκτης Υπευθύνων Παραγγελιών ΡΜΙ της IHS Markit για τη μεταποίηση, πραγματοποίησε άλμα στις 57,7 μονάδες από τις 54,8 μονάδες τον Ιανουάριο, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 3 ετών, την ίδια ώρα που ο αντίστοιχος δείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε στις 44,7 μονάδες, από 45,5 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών του Reuters για 45,9 μονάδες. 

Η μεγάλη βελτίωση της μεταποιητικής δραστηριότητας είχε σαν αποτέλεσμα ο σύνθετος ΡΜΙ για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες να σημειώσει ήπια άνοδο, από τις 47,8 μονάδες του Ιανουαρίου στις 48,1 μονάδες, έναντι εκτιμήσεων για 48 μονάδες και παραμένοντας κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας στην έρευνα της IHS Markit. 

Ο κλάδος των υπηρεσιών από την έναρξη της πανδημίας αδυνατεί να ορθώσει ανάστημα και να επανέλθει σε τροχιά επέκτασης, από τη στιγμή που τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας τις περισσότερες επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης και της φιλοξενίας, όπως και τους χώρους ψυχαγωγίας. 

Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη Δευτέρα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έδειξαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης με τους υπόλοιπους εταίρους της ανά τον κόσμο, διευρύνθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στα 29,2 δισ. ευρώ, από 22,6 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, με τις εξαγωγές της μεταποίησης να συμβάλλουν στην διεύρυνση του πλεονάσματος αυτού. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters  

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News