Business & Finance Τετάρτη 24/02/2021, 20:35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Ρωσία προσθέτει το γιουάν και το γιέν στο κρατικό της ταμείο NWF

H Ρωσία προσθέτει το γιουάν και το γιέν στο κρατικό της ταμείο NWF

Σε μία προσπάθεια να περιορίσει την εξάρτησή της από το αμερικανικό δολάριο και το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα, η Ρωσία αποφάσισε να προσθέσει το κινεζικό γιουάν και το ιαπωνικό γιέν στο κρατικό ταμείο της National Wealth Fund (NWF), επικαλούμενη την ανάγκη διαφοροποίησης των αποθεμάτων της. Την ίδια στιγμή, περιόρισε την αναλογία του δολαρίου και του ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών. 

Το NWF, ένα «κεφαλαιακό μαξιλάρι» που δημιουργήθηκε από τα πετρελαϊκά έσοδα της Ρωσίας με αρχικό στόχο την υποστήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, έφθασε τα 179 δισ.δολάρια με βάση στοιχεία της 1ης Φεβρουαρίου. Αποτελεί μέρος των αποθεμάτων της Ρωσίας σε χρυσό και ξένο συνάλλαγμα, που ανήλθαν στα 591,5 δισ.δολάρια.

Η αναλογία του κινεζικού νομίσματος στο κεφάλαιο του ρωσικού κρατικού ταμείου καθορίστηκε στο 15%, ενώ του ιαπωνικού γιέν στο 5%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Από την άλλη πλευρά, η αναλογία του αμερικανικού δολαρίου και ευρώ περιορίστηκε στο 35% από 45%, ενώ η αναλογία της βρετανικής στερλίνας παρέμεινε αμετάβλητη στο 10%.

Οι αλλαγές αυτές έχουν ως στόχο την αύξηση της κερδοφορίας αλλά και τη διαφοροποίηση των επενδυτικών κινδύνων όσον αφορά στα κεφάλαια του NWF. H Ρωσία περιόρισε την αναλογία του δολαρίου και του ευρώ στα διεθνή αποθέματά της στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, όπως είχε γνωστοποιήσει η κεντρική τράπεζα τον προηγούμενο μήνα, αφήνοντας ωστόσο την αναλογία του γιουάν σταθερή. 

Τώρα, η Ρωσία χρησιμοποιεί το NWF για να χρηματοδοτεί προγράμματα υποδομών, καθώς προσπαθεί να στηρίξει την οικονομία της που έχει πλήγεί από τις κυρώσεις της Δύσης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News