Business & Finance Πέμπτη 7/01/2021, 13:13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Kίνα: Ρεκόρ τετραετίας για τα συναλλαγματικά αποθέματα

Kίνα: Ρεκόρ τετραετίας για τα συναλλαγματικά αποθέματα

Στα υψηλότερα επίπεδα τεσσεράμιση ετών αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνα΄ς, καθώς η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας έδωσε ώθηση στο γιουάν έναντι του δολαρίου.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας -τα μεγαλύτερα στον κόσμο- αυξήθηκαν κατά 38,03 δισ. δολάρια κατά τον τελευταίο μήνα του 2020, στα 3,217 τρισ. δολάρια και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2016.

Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων στα 3,191 τρισ. δολάρια, από 3,178 τρισ. δολάρια του Νοεμβρίου. 

Η αύξηση των αποθεμάτων της Κίνας οφείλεται κυρίως στη διολίσθηση του δολαρίου έναντι των υπολοίπων νομισμάτων, αλλά και στην ευρύτερη άνοδο των διεθνών αγορών. Ο δείκτης δολαρίου υπέστη απώλειες 2,1% τον Δεκέμβριο, καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από το καταφύγιο του αμερικανικού νομίσματος και στράφηκαν προς στοιχεία ενεργητικού που υπόσχονται υψηλότερες αποδόσεις. Το γιουάν ανατιμήθηκε 0,8% τον Δεκέμβριο έναντι του δολαρίου.

Στην αύξηση των αποθεμάτων συνέβαλαν και οι εισροές κεφαλαίων προς κινεζικές μετοχές και ομόλογα, καθώς η κινεζική οικονομία ξεπερνά σε επιδόσεις άλλες οικονομίες, επιστρέφοντας σε τροχιά ανάκαμψης.

Τα αποθέματα του Πεκίνου σε χρυσό αυξήθηκαν στα 118,25 δισ. δολάρια στα τέλη Δεκεμβρίου από 110,41 δισ. δολάρια στα τέλη Νοεμβρίου.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News