Business & Finance Τετάρτη 24/02/2021, 19:09
BUSINESS & FINANCE

Κομισιόν: Η πανδημία κρατά «ζωντανές» αρκετές εταιρείες – ζόμπι

Κομισιόν: Η πανδημία κρατά «ζωντανές» αρκετές εταιρείες – ζόμπι

Την εκτίμηση ότι αρκετές εταιρείες – ζόμπι παραμένουν «ζωντανές» χάρη στα μέτρα στήριξης της πανδημίας, εξέφρασε ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ολιβιέρ Ζερσέντ, ο οποίος έδωσε το «παρών» σε συνέδριο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Τα πακέτα κρατικής βοήθειας για την Covid ενδεχομένως κρατούν “ζωντανές” ορισμένες εταιρείες – ζόμπι, όταν υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να σταματήσουν να υπάρχουν» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τις εθνικές αρχές να διακρίνουν -όσο δυνατόν περισσότερο- τέτοιου είδους περιπτώσεις, προκειμένου να αποφεύγονται οι «μη επιθυμητές επιπτώσεις» αυτών των προγραμμάτων στήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020, η Κομισιόν προχώρησε σε «χαλάρωση» των κανόνων κρατικής βοήθειας, σε μια προσπάθεια συνδρομής όσων επιχειρήσεων πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Μπορούμε να δούμε ότι ο αριθμός χρεοκοπιών σε αρκετά κράτη – μέλη της Ε.Ε. είναι μικρότερος από κάθε άλλο έτος. Αυτό υποδεικνύει ότι ίσως έχουμε να κάνουμε με εταιρείες – ζόμπι. Και όσο παραμένει αυτή η κατάσταση, τόσο περισσότερες θα είναι οι παρενέργειες»

Σύμφωνα με τον Ζερσέντ, μάλιστα, από τις Βρυξέλλες έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής κονδύλια για κρατική στήριξη προς τον ιδιωτικό τομέα, ύψους άνω των 3 τρισ. δολαρίων.

Το 80% αυτών, έχει καταλήξει στη Γερμανία και την Ιταλία, με το Βερολίνο να προχωρά κατά κύριο λόγο σε εκταμιεύσεις υπό τη μορφή επιδοτήσεων και τη Ρώμη υπό τη μορφή δανείων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News