Business & Finance Παρασκευή 12/02/2021, 16:33
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Πρόστιμα στις εταιρείες με προμηθευτές που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα

Γερμανία: Πρόστιμα στις εταιρείες με προμηθευτές που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ένα σημαντικό βήμα για τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα όπως και για την προστασία του περιβάλλοντος, ετοιμάζεται να κάνει η Γερμανία. Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Άγκελα Μέρκελ, έχει εγκρίνει το προσχέδιο νομοσχεδίου, με το οποίο το Βερολίνο θα επιβάλει πρόστιμα στις γερμανικές εταιρείες, οι οποίες συνεργάζονται με προμηθευτές οι οποίοι καταπατούν τα δικαιώματα αυτά ή επιβαρύνουν το περιβάλλον. 

«Ο νόμος αυτός είναι ο πιο αυστηρός στην Ευρώπη αναφορικά με την εργασιακή εκμετάλλευση», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ουμπέρτους Χέιλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα Παρασκευή. «Θα βάλει τέλος στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμα έως και 10% επί του συνολικού κύκλου εργασιών μιας γερμανικής επιχείρησης, με τις επαγγελματικές ενώσεις να διαμαρτύρονται καθώς σε πολλές περιπτώσεις το ύψος των προστίμων μπορεί να φθάσει τα εκατοντάδες εκατομμύρια, ενώ από την άλλη εταιρείες όπως η Volkswagen, αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες από τη στιγμή που έχει 40.000 προμηθευτές σε όλο τον κόσμο.

Παρόμοιο νομοσχέδιο εφάρμοσε η Γαλλία το 2017, ενώ αυτό της Γερμανίας υποχρεώνει τις εταιρείες να ελέγξουν από μόνες τους τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, σε σχέση με τις παραβιάσεις αυτές. 

Η εφαρμογή του θα γίνει κλιμακωτά, από το 2023 θα ισχύει για τις εταιρείες με προσωπικό 3.000 εργαζόμενων και άνω και ένα χρόνο αργότερα θα περιλαμβάνει και αυτές έως 1.000 εργαζόμενους. Εκείνες με λιγότερους από το όριο των 1.000 εξαιρούνται. 

Όπως τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εργασίας «το Σύνταγμα της Γερμανίας λέει ότι η αξιοπρέπεια των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν πρέπει να παραβιάζεται και όχι μόνο για τους Γερμανούς. Αυτό είναι καλό για ολόκληρη την ανθρωπότητα», κατέληξε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News