Business & Finance Δευτέρα 25/01/2021, 23:04
ΧΡΕΟΣ

«Πάγωμα» στο «φρένο χρέους» για αρκετά ακόμη χρόνια, βλέπει στενός συνεργάτης της Μέρκελ

«Πάγωμα» στο «φρένο χρέους» για αρκετά ακόμη χρόνια, βλέπει στενός συνεργάτης της Μέρκελ

Αντιμέτωπη με τεράστιες δημοσιονομικές προκλήσεις βρίσκεται η Γερμανία μετά την πανδημία του κορωνοϊού και δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στα αυστηρά όρια για το χρέος της για πολλά χρόνια, όπως αποκάλυψε στενός συνεργάτες της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ. 

Τα σχόλια αυτά από τον επικεφαλής προσωπικού Χέλτζ Μπράουν της Μέρκελ αποτελούν την πιο σαφή έως τώρα ένδειξη ότι το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να συνεχίσει τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης επωμιζόμενο νέο χρέος, ακόμη και όταν η κρίση του κορωνοϊού ξεπεραστεί. «Το φρένο του χρέους δεν μπορεί να επιστρέψει τα επόμενα χρόνια ακόμη και με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία», έγραψε ο Μπράουν σε άρθρο του στην εφημερίδα Handelsblatt. Το «φρένο χρέους» περιορίζει το νέο δανεισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο 0,35% του ΑΕΠ, όμως το γερμανικό κοινοβούλιο ανέστειλε την ισχύ του για το 2020 και το 2021 λόγω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. 

Ο Μπράουν προτείνει να αλλάξει η ρήτρα αυτή έτσι ώστε να αυξηθούν τα όρια του χρέους κατά τρόπο που να επιτραπεί στην κυβέρνηση να αναλάβει περισσότερο χρέος για αρκετά χρόνια. Ωστόσο, η συμφωνία που θα γίνει από όλες τις πολιτικές πλευρές θα πρέπει να προβλέπει μία συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε η Γερμανία θα επιστρέψει στον κανόνα. 

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας προγραμματίζει για εφέτος νέες εκδόσεις ρεκόρ ύψους 180 δισ.ευρώ για την χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News