Business & Finance Πέμπτη 11/02/2021, 14:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκεπτικοί οι μέτοχοι της Tesla με την επένδυση 1,5 δισ. δολαρίων στο Bitcoin 

Σκεπτικοί οι μέτοχοι της Tesla με την επένδυση 1,5 δισ. δολαρίων στο Bitcoin 

Λίγες ημέρες αφότου καταλάγιασε ο θόρυβος από την ανακοίνωση της Tesla ότι θα τοποθετήσει το 8% των αποθεματικών της αξίας 1,5 δισ. δολαρίων σε Bitcoin, έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες εκ των έσω αντιδράσεις για την κίνηση αυτή και συγκεκριμένα από τους επενδυτές και τους μετόχους. 

Η γενικότερη αίσθηση είναι ότι υπάρχει ένας σκεπτικισμός, αναφορικά με το αν η επένδυση αυτή θα λειτουργήσει προς όφελος της αμερικανικής αμιγώς ηλεκτροκίνητης αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως λειτούργησε για το ίδιο το νόμισμα. 

Η τιμή του Bitcoin μετά την ανακοίνωση της Tesla την περασμένη Δευτέρα έχει επιδοθεί σε υψηλές πτήσεις, σκαρφαλώνοντας ενδοσυνεδριακά την Τρίτη σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στα 48.004 δολάρια, ενώ σήμερα κινείται πέριξ των 46.190 δολαρίων. Στον αντίποδα η μετοχή της Tesla ειδικότερα χθες δέχθηκε έντονες πιέσεις ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με απώλειες 5,26%, στα 804,82 δολάρια, απόρροια του προβληματισμού και του σκεπτικισμού μεταξύ των μετόχων και των επενδυτών. 

Όπως τονίζει ο Κινγκ Λιπ επικεφαλής στρατηγικός στην Baker Avenue Wealth Management, η έκθεση της Tesla στο Bitcoin θα καταστήσει πιο ευμετάβλητη τη μετοχή της. «Η κίνηση αυτή είναι καλύτερη για το Bitcoin από ότι για την εταιρεία». 

Ο Γκάτι Μπλακ πρώην ανώτερο στέλεχος στην Aegon Asset Management και τώρα ιδιώτης επενδυτής ο οποίος είναι από τους ένθερμους υποστηρικτές της Tesla από το 2019, τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι πούλησε όλες τις μετοχές της εταιρείας που είχε στο χαρτοφυλάκιό του. Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, επισήμανε την απουσία στόχου για τις παραδόσεις οχημάτων το 2021 και την τοποθέτηση με περισσότερο ρίσκο της εταιρείας, μεταξύ των λόγων για την απόφασή του. 

Από τη μεριά του ο Πίτερ Γκάρνι επικεφαλής στρατηγικός στη Saxo Bank, σε ενημερωτικό σημείωμα έγραψε, πως «ο Έλον Μασκ εξέθεσε την Tesla σε μεγάλο ρίσκο μεταξύ δύο αγορών (των μετοχών και των κρυπτονομισμάτων)». Επίσης όπως τόνισε επενδυτές με μεγάλη έκθεση στην εταιρεία όπως του fund ARK Invest του οποίου οι μετοχές της Tesla αντιπροσωπεύουν το 8,5% του χαρτοφυλακίου του, βρίσκονται αντιμέτωποι με κίνδυνο. 

Ο Μπέιλι Γκίφορντ εταίρος στην James Anderson δήλωσε στους Times ότι γενικά είναι ικανοποιημένος με την επένδυση, ωστόσο η εταιρεία του θα ζητήσει να μπουν όρια, αναφορικά με το πόσο μπορεί η Tesla να τοποθετηθεί στο Bitcoin. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News