Business & Finance Τετάρτη 16/12/2020, 16:40
BUSINESS & FINANCE

Νομισματικό «πόλεμο» με την Ελβετία ανοίγουν οι ΗΠΑ

Νομισματικό «πόλεμο» με την Ελβετία ανοίγουν οι ΗΠΑ

Στη λίστα των χωρών, οι οποίες χειραγωγούν τα νομίσματά τους, ενέταξαν οι ΗΠΑ την Ελβετία και το Βιετνάμ, σε μία ακόμη ένδειξη κλιμάκωσης του νομισματικού πολέμου, εν μέσω μάλιστα και της παγκόσμιας προσπάθειας ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, Ελβετία και Βιετνάμ τηρούν και τις τρεις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την υπαγωγή στη λεγόμενη λίστα των «currency manipulators». Ως αποτέλεσμα οι δύο χώρες θα κληθούν να προσέλθουν στο τραπεζί των διαπραγματεύσεων και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, τότε οι ΗΠΑ θα μπορούν να επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών έθεσε την Κίνα και ακόμη εννέα χώρες στη λίστα παρακολούθησης για πιθανή χειραγώγηση των εθνικών νομισμάτων. Μάλιστα, η Κίνα είχε αφαιρεθεί από τη συγκεκριμένη λίστα μόλις τον περασμένο Ιανουάριο, ως απόρροια της διμερούς συμφωνίας για μείωση του τεράστιου εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας έναντι των ΗΠΑ.

Οι υπόλοιπες εννέα χώρες, οι οποίες τίθενται υπό αμερικανική εποπτεία, είναι οι εξής: Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Γερμανία, Ιταλία, Σιγκαπούρη, Μαλαισία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη και Ινδία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News