Business & Finance Παρασκευή 5/02/2021, 15:26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το προσχέδιο για το νέο πακέτο στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε το προσχέδιο για το νέο πακέτο στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων

Το πρώτο βήμα για την έγκριση του νέου δημοσιονομικού πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων που έχει προτείνει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έγινε μετά την έγκριση από τη Γερουσία του προσχεδίου του προϋπολογισμού, στον οποίο περιλαμβάνεται το νέο πακέτο.

Η ψηφοφορία πέρασε διά πυρός και σιδήρου πριν προκύψει το τελικό αποτέλεσμα, καθώς αυτό ήρθε μετά από 15 ώρες διαβουλεύσεων στη Γερουσία και ψήφιση μιας σειρά τροποποιήσεων, προκειμένου να βρεθεί λύση στο επίμαχο αυτό ζήτημα. 

Η έγκριση του προσχεδίου έφθασε σε αδιέξοδο, καθώς μετά την 15ωρη διαβούλευση, οι ψήφοι υπέρ – κατά ήταν μοιρασμένες, έως ότου ανέλαβε δράση η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, η οποία και φρόντισε να δείξει από νωρίς τη δυναμική της, ψηφίζοντας υπέρ του πακέτου στήριξης και δίνοντας έτσι την κρίσιμη ψήφο για το τελικό αποτέλεσμα. 

Η προέγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού από τη Γερουσία, ανοίγει διάπλατα το δρόμο για να περάσει το πακέτο οικονομικής βοήθειας, καθώς πλέον οι Ρεπουμπλικανοί δεν μπορούν να ορθώσουν εμπόδια.

Άλλωστε με τους Δημοκρατικούς να ελέγχουν την πλειοψηφία σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων θεωρείται ως δεδομένο ότι οι δυσκολίες για να περάσουν κρίσιμες αποφάσεις θα είναι ελάχιστες, ωστόσο το χθεσινό θρίλερ έδειξε το ακριβώς αντίθετο. 

Η Γερουσία επίσης ενέκρινε μια σειρά τροποποιήσεων στον προϋπολογισμό, οι οποίες είχαν περάσει ήδη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και η οποία πρέπει εκ νέου να επικυρώσει το ψήφισμα της Γερουσίας. 

Οι Γερουσιαστές ψήφισαν σε μια σειρά από θέματα, από τη μετανάστευση και τις αμβλώσεις έως την ενέργεια και τους φόρους. Ωστόσο καμία τροπολογία δεν θα συμπεριληφθεί ακόμη καθώς ο προϋπολογισμός είναι στο στάδιο του προσχεδίου και οι τροποποιήσεις περισσότερο επικεντρώθηκαν στις κατευθυντήριες γραμμές για το πως θα διανεμηθεί τις επόμενες εβδομάδες το πακέτο βοήθειας ύψους 900 δισ. δολαρίων που έχει ήδη εγκριθεί.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News