Business & Finance Τετάρτη 3/02/2021, 15:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Lenovo: Απογειώθηκαν έσοδα και κέρδη

Lenovo: Απογειώθηκαν έσοδα και κέρδη

Πωλήσεις και κέρδη- ρεκόρ εμφάνισε η κινεζική Lenovo για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο. Η κορυφαία, βάσει πωλήσεων, εταιρεία υπολογιστών στον κόσμο και μία από τις μεγάλες δυνάμεις στον χώρο των κινητών τηλεφώνων, ανακοίνωσε ότι το τρίτο τρίμηνο χρήσης τα έσοδά της αυξήθηκαν 22% στα 17,2 δισ. δολάρια. 

Τα κέρδη προ φόρων ήταν αυξημένα κατά 52% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα στα 591 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν ενισχυμένα κατά 53% στα 395 εκατ. ευρώ. 

Όπως επισημαίνει η εταιρεία η διαρκής ανάπτυξη ενισχύθηκε από το καινοτόμο χαρτοφυλάκιο προϊόντων που προσαρμόζεται γρήγορα για να ανταποκριθεί στη νέα πραγματικότητα που έχουν φέρει η εργασία, η εκπαίδευση και η ψυχαγωγία από το σπίτι, ενώ οι επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, συνεχίζουν να οδηγούν σε νέες μακροπρόθεσμες ευκαιρίες ανάπτυξης.

«Τα αποτελέσματα ρεκόρ για ένα ακόμη τρίμηνο, αντικατοπτρίζουν το καινοτόμο χαρτοφυλάκιο προϊόντων μας και την αριστεία στην λειτουργία της εταιρίας μας, η οποία οδήγησε σε ανάπτυξη σε όλες τις επιχειρηματικές μονάδες», δήλωσε ο Yuanqing Yang, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Lenovo. «Είναι σαφές ότι το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά που έφερε αξιοσημείωτες αλλαγές σε όλο τον κόσμο, ωστόσο η Lenovo ανταποκρίθηκε γρήγορα σε αυτή την μεταβαλλόμενη αγορά με νέες τάσεις στον τρόπο ζωής και εργασίας και η ευελιξία της αυτή, απέδωσε ισχυρά αποτελέσματα. Τώρα, καθώς ήδη αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα των επενδύσεών μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα επενδύσουμε περαιτέρω στην τεχνολογία και την καινοτομία και θα προωθήσουμε τον έξυπνο μετασχηματισμό σε όλα τα επίπεδα για να θα δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη» συμπλήρωσε. 

Επιχειρηματικές προοπτικές

Οι προκλήσεις του 2020 συνεχίζονται, σε διάφορους βαθμούς, στο νέο έτος. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές αβεβαιότητες, οι ελλείψεις εφοδιασμού που οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση και, φυσικά,  η πανδημία του COVID-19. Ωστόσο, ως παγκόσμια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε 180 αγορές και με περισσότερες από 30 τοποθεσίες παραγωγής σε όλο τον κόσμο, οι προοπτικές για το 2021 παραμένουν θετικές. Η νέα πραγματικότητα που απαιτεί εργασία, εκπαίδευση και ψυχαγωγία από το σπίτι, θα συνεχίσει να αυξάνει μακροπρόθεσμα τις τάσεις ανάπτυξης στη ζήτηση συσκευών και τις ανάγκες cloud / υποδομής.

Οι επιδόσεις ανά κλάδο

Η μονάδα Intelligent Devices Group (IDG) της Lenovo  συνεχίζει να ηγείται της ανάπτυξης του Ομίλου με το PC and Smart Devices Group (PCSD) να καταγράφει ένα ακόμη ιστορικό τρίμηνο. Τα έσοδα των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αυξημένα κατά 27% σε ετήσια βάση, συνοδεύτηκαν από PTI που σημείωσε αύξηση 35% από έτος σε έτος και ανήλθε σε 925 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, με ρεκόρ περιθώριο κέρδους της τάξεως του 6,6%. Τα αποτελέσματα του τριμήνου βασίστηκαν στην λειτουργική  αριστεία της Lenovo που ανταπεξήλθε εξαιρετικά  στην παγκόσμια αυξανόμενη ζήτηση, αλλά και στο καινοτόμο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της, που προσαρμόστηκε γρήγορα για να καλύψει τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της εργασίας, της εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας από το σπίτι. Η εστίαση στην καινοτομία και στα τμήματα υψηλής ανάπτυξης βοήθησε τη Lenovo να παραμείνει στην # 1 θέση  στα PCs παγκοσμίως, με μερίδιο αγοράς 25,3%. Όλα τα γεωγραφικά τμήματα της εταιρείας σημείωσαν ισχυρά αποτελέσματα – με αυτό της Βόρειας Αμερικής να επιτυγχάνει αύξηση όγκου 60% από έτος σε έτος, το EMEA να γίνεται # 1 σε μερίδιο αγοράς για πρώτη φορά, το τμήμα Ασία-Ειρηνικός να βελτιώνει την κερδοφορία σε ρεκόρ επίπεδα και την Κίνα αυξάνει τις αποστολές κατά 30% από έτος σε έτος. Ο Όμιλος βλέπει την ετήσια ανάπτυξη στην αγορά Η / Υ ως μια μακροπρόθεσμη μετατόπιση στον τομέα της τεχνολογίας που θα είναι βιώσιμη και μετά από την πανδημία. Τα τελευταία στοιχεία της IDC επιβεβαίωσαν ότι η συνολική αγορά ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια μονάδες το 2020, λόγω ενός ισχυρού ημερολογιακού τέταρτου τριμήνου. Αυτό ενισχύει περαιτέρω την άποψη της Lenovo ότι οι τάσεις του νέου τρόπου ζωής,  εργασίας, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας από το σπίτι θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανάγκη για μία συσκευή ανά άτομο, γεγονός που θα συνεχίσει να αυξάνει τη ζήτηση για υπολογιστές, tablet και έξυπνες συσκευές μακροπρόθεσμα. Η Lenovo θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην καινοτομία των προϊόντων της και την λειτουργική της αριστεία για την κάλυψη των νέων αναγκών των πελατών και της μελλοντικής αυξημένης ζήτησης.

Η δεύτερη επιχειρηματική μονάδα του IDG, το Mobile Business Group (MBG), σημείωσε διψήφια αύξηση εσόδων από έτος σε έτος, ανέκαμψε από τον αντίκτυπο του COVID-19 και όχι μόνο επέστρεψε στην κερδοφορία, αλλά σημείωσε την υψηλότερη κερδοφορία του από την αγορά της Motorola. Η επιχειρησιακή μονάδα σημείωσε σταθερή απόδοση στη Λατινική και τη Βόρεια Αμερική και ταχεία ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Ασία, όπου σημειώθηκε ισχυρή διψήφια και τριψήφια ανάπτυξη χάρη σε διεύρυνση των συνεργασιών με το λιανεμπόριο, αλλά και στο εύρος επιλογών που προσφέρει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων. Η επιχειρησιακή μονάδα του MBG θα συνεχίσει να αξιοποιεί το ισχυρό χαρτοφυλάκιο προϊόντων της και την καινοτομία του 5G, για να στηρίξει τη μελλοντική της κερδοφόρα ανάπτυξη.

Το Data Center Group (DCG) πέτυχε ρεκόρ εσόδων 1,63 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ χάρη στη συνολική ανάπτυξη του, βελτιώνοντας παράλληλα την κερδοφορία του σχεδόν κατά μία μονάδα από έτος σε έτος. Τα τμήματα Cloud Service Provider και Enterprise / SMB σημείωσαν ετήσια αύξηση με αποτελέσματα πάνω από το μέσο όρο της αγοράς. Το Enterprise / SMB έφτασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε έσοδα, το υψηλότερο ποσό τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ το Storage κατέγραψε ρεκόρ εσόδων και ξεπέρασε την αγορά κατά 11 βαθμούς. Τα έσοδα από τα Software Defined Infrastructure and Services έφτασαν επίσης σε νέο ρεκόρ. Η TruScale Private Cloud Infrastructure-as-a-Service της Lenovo σε συνδυασμό με το HANA Enterprise Cloud της SAP έχει κερδίσει τις εντυπώσεις και έχει σταθερή ζήτηση. Παράλληλα, η επιχειρησιακή μονάδα DCG διατήρησε την  # 1 θέση της στο TOP500 Supercomputers. Μελλοντικοί στόχοι της επιχειρησιακής μονάδας περιλαμβάνουν να διεκδικήσει ηγετική θέση στην αυξανόμενη ζήτηση για Hybrid Cloud και IT Infrastructure και την αύξηση της απόδοσής και των εσόδων της, με ρυθμούς που ξεπερνούν την αγορά.

Η επιχειρησιακές μονάδες του Intelligent Transformation της Lenovo συνέχισαν να σημειώνουν σημαντική πρόοδο καθώς τα συνολικά έσοδα για Software & Services* αυξήθηκαν σχεδόν 36% και έφτασαν το νέο ρεκόρ των σχεδόν 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ – πάνω από το 8% των συνολικών εσόδων του ομίλου. Τα έσοδα των Attached Services, Managed Services και Solution Services* πέτυχαν ετήσια αύξηση σχεδόν 26%, 73% και 49% αντίστοιχα, ενώ το Device-as-a-Service παρουσίασε υψηλή διψήφια ανάπτυξη (74%) από έτος σε έτος. Επιπλέον, τα έσοδα από το Ε-Commerce αυξήθηκαν σχεδόν 45% από έτος σε έτος και συνέχισαν να κάνουν νέα ρεκόρ. Αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα αναδεικνύουν τη σημασία του Intelligent Transformation ως καταλύτη μακροπρόθεσμης ανάπτυξης για την Lenovo. Στο μέλλον, η Lenovo βλέπει ευκαιρίες να αξιοποιήσει την εμπειρία και τις δυνατότητές της για την κατασκευή τεχνολογιών και λύσεων για έξυπνη εκπαίδευση  και έξυπνων λύσεων υγειονομικής περίθαλψης.

Νέα οργανωτική δομή για το FY21 / 22

Η Lenovo ανακοινώνει επίσης σήμερα τη νέα οργανωτική δομή της που έχει σχεδιαστεί για να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρονται σε υπηρεσίες. Από την 1η Απριλίου 2021, η Lenovo θα συγκεντρώσει ομάδες από όλη την εταιρεία για τη δημιουργία της νέας επιχειρηματικής μονάδας Solutions & Services Group (SSG). Η SSG θα προωθήσει περαιτέρω τον μετασχηματισμό της εταιρείας,  παρέχοντας υπηρεσίες σε smart verticals, attached services, managed services, αλλά και ‘as a service offerings’, συμπεριλαμβανομένων των DaaS και Truscale ™.

Με τη νέα οργανωτική δομή της, η Lenovo θα διαρθρωθεί σε τρεις κύριες επιχειρηματικές μονάδες που θα ακολουθούν πιστά τη στρατηγική 3S της εταιρείας : Smart IoT, Smart Infrastructure και Smart Verticals. Συγκεκριμένα οι επιχειρησιακές μονάδες θα είναι: IDG (Intelligent Devices Group) – που επικεντρώνεται στο Smart IoT. ISG (Infrastructure Solutions Group, μετονομάζεται από DCG, Data Center Group) – και επικεντρώνεται στις Έξυπνες υποδομές και, τέλος, το SSG Smart Verticals & Services  που επικεντρώνεται στις Έξυπνες Κατακόρυφες & Υπηρεσίες. Η IDG θα διευθύνεται παγκοσμίως από τον Luca Rossi (επί του παρόντος SVP & Πρόεδρος PCSD στο EMEA και τη Λατινική Αμερική). Την ISG θα συνεχίσει να διευθύνει παγκοσμίως ο Kirk Skaugen, ενώ τη νεοσύστατη επιχειρησιακή μονάδα Solutions & Services Group (SSG) θα διευθύνει ο  Ken Wong (επί του παρόντος SVP & Πρόεδρος της PCSD στην Ασία-Ειρηνικό).

Επιπλέον, οι οργανισμοί πωλήσεων της Lenovo σε αγορές σε όλο τον κόσμο θα χωριστούν σε ένα GEO στην Κίνα και έναν Διεθνή Οργανισμό Πωλήσεων, με επικεφαλής τον Liu Jun (επί του παρόντος EVP & Πρόεδρος της IDG στην Κίνα) και τον Matt Zielinski (επί του παρόντος SVP & Πρόεδρος της PCSD στη Βόρεια Αμερική), για την ενίσχυση μεγαλύτερων συνεργιών και αποτελεσματικότητας μεταξύ των επιχειρηματικών ομάδων. Οι παραπάνω πέντε διευθυντές επιχειρησιακών μονάδων  θα αναφέρονται απευθείας στον Yuanqing Yang και θα συμμετάσχουν στην Εκτελεστική Επιτροπή της Lenovo (LEC).

Παράλληλα, ο Gianfranco Lanci, Corporate President της Lenovo και COO της Lenovo, ανακοίνωσε  τα σχέδιά του να αποσυρθεί από την εταιρεία τον Σεπτέμβριο του 2021. Μέχρι τότε, θα συνεχίσει να υπηρετεί στο ρόλο του ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Lenovo και θα είναι υπεύθυνος για τις παγκόσμιες επιχειρηματικές δραστηριότητες της Lenovo σε όλες τις επιχειρηματικές μονάδες.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News