Business & Finance Τετάρτη 27/01/2021, 15:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ο «πόλεμος» των εμβολίων απειλεί την ανάπτυξη και τη σταθερότητα

ΔΝΤ: Ο «πόλεμος» των εμβολίων απειλεί την ανάπτυξη και τη σταθερότητα

Οι αγορές κρατούν έως τώρα μακριά το βλέμμα τους από όποια δυσάρεστη είδηση- από την έκρηξη των κρουσμάτων και τα νέα στελέχη του ιού έως τα απογοητευτικά μακροοικονομικά δεδομένα- και εστιάζουν την προσοχή τους στην έναρξη των εμβολιασμών και την ελπίδα για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Όπως ωστόσο επισημαίνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η επιστροφή αυτή και η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα εξαρτηθεί από τα επίπεδα παραγωγής των εμβολίων, την αποτελεσματικότητα των δικτύων διανομής, αλλά και την ισότιμη πρόσβαση. Ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει, με τις πλουσιότερες χώρες να επιχειρούν να διασφαλίσουν περισσότερες δόσεις, ίσως τελικά γυρίσει μπούμεραγκ σε όλους. 

Περιγράφοντας τις συνθήκες στις αγορές το ΔΝΤ σημειώνει πως η κυκλοφορία, νωρίτερα από ό,τι αρχικά υπολογίζαμε, αποτελεσματικών εμβολίων για την Covid-19 έχει ενισχύσει το ηθικό στις αγορές, καθώς ανοίγει τον δρόμο για την παγκόσμια ανάκαμψη. Τομείς όπως οι αερομεταφορές, τα ξενοδοχεία και οι υπηρεσίες προς καταναλωτές είδαν τις μετοχές τους να ανακάμπτουν στα τέλη του 2020. Οι μετοχές μικρότερων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της καθαρής ενέργειας, επωφελήθηκαν επίσης. 

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες τα spread ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας και εταιρικών ομολόγων υψηλού ρίσκου έχουν περιοριστεί δραστικά  επιστρέφοντας κοντά ή και χαμηλότερα στα προ Φεβρουαρίου 2020 επίπεδα. Οι αποδόσεις συνολικών των ομολόγων κινούνται σε ιστορικό ναδίρ. 

Οι αναλυτές του Ταμείου υπογραμμίζουν ότι η πρόσφατη αύξηση των μολύνσεων Covid19 και τα επακόλουθα περιοριστικά μέτρα, που ελήφθηαν, έχουν οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας σε πολλές χώρες και έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα. Παρόλα αυτά οι επενδυτές φαίνεται να παραμένουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ανάπτυξης το 2021. «Η πολυσυζητημένη πλήρης αποσύνδεση χρηματοοικονομικών αγορών και οικονομίας συνεχίζεται» υπογραμμίζει το ΔΝΤ, που χθες αναθεώρησε ελαφρώς προς τα επάνω την εκτίμησή του για την εφετινή παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά έριξε αισθητά τον πήχυ για την Ευρωζώνη. 

Η μάχη των εμβολίων 

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η πρόσβαση στα εμβόλια θα είναι άνιση. Για να φτάσουμε σε ισότιμη διανομή θα περάσει χρόνος. Πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες όπως ο Καναδάς, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ορισμένες χώρες της Ε.Ε. έχουν προπαραγγείλει τεράστιες ποσότητες. Από την άλλη φτωχότερες χώρες με έξαρση κρουσμάτων δεν έχουν επαρκή πρόσβαση. Η καθυστερημένη πρόσβαση σε ουσιαστικές λύσεις υγείας θα μπορούσε να ανακόψει την παγκόσμια ανάκαμψη και να θέσει σε κίνδυνο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, διαμηνύει το ΔΝΤ.

Με τις αναδυόμενες οικονομίες να έχουν καλύψει το 65% της παγκόσμιας ανάπτυξης την περίοδο 2017-19 αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε αυτές τις χώρες συνιστά απειλή συνολικά για την παγκόσμια οικονομία. 

Επιπλέον τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα μπορούσαν να πλήξουν την εταιρική κερδοφορία ακόμη και σε περιοχές, όπου η πανδημία είναι υπό έλεγχο. «Και επειδή η ανάπτυξη είναι βασικό συστατικό της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, μία άνιση και μερική ανάκαμψη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος» επισημαίνεται στην έκθεση. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News