Κόσμος Τετάρτη 27/01/2021, 13:40
ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Κλιμακώνεται η διαμάχη Ε.Ε. – AstraZeneca

Αντικρουόμενες οι πληροφορίες για το αν τελικά θα πραγματοποιούν οι προγραμματισμένες για το απόγευμα συνομιλίες

Κλιμακώνεται η διαμάχη Ε.Ε. – AstraZeneca

Στον «αέρα» βρίσκονται οι προσπάθειες επίλυσης της διαμάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca για το θέμα των καθυστερήσεων στις παραδόσεις εμβολίων. Αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε νωρίτερα ότι η εταιρεία αποσύρθηκε από τις προγραμματισμένες για σήμερα συνομιλίες, ωστόσο στη συνέχεια η Astrazeneca υποστήριξε ότι οι συζητήσεις θα γίνουν κανονικά σήμερα, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με την ίδια ευρωπαϊκή πηγή, η Ε.Ε. εξακολουθεί να ζητεί διευκρινίσεις από την εταιρεία με αιχμή τις ανακοινώσεις της για τη μείωση των προμηθειών εμβολίων το πρώτο τρίμηνο.

Απαντώντας στις έντονες επικρίσεις που δέχεται για τις καθυστερήσεις ο επικεφαλής της φαρμακευτικής, Πασκάλ Σοριότ, δήλωσε πως η AstraZeneca εργάζεται «24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τα πολλά ζητήματα στην παραγωγή του εμβολίου». Όπως είπε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η παραγωγή βρίσκεται «βασικά δύο μήνες πίσω από εκεί που θέλαμε να είναι».

Αντέτεινε ακόμη ότι η καθυστερημένη απόφαση της Ε.Ε. να υπογράψει συμφωνίες για τα εμβόλια άφησε πολύ περιορισμένο χρόνο για να διευθετηθούν τα σκαμπανεβάσματα στην παραγωγή. Αντίθετα, το συμβόλαιο της εταιρείας με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα, είπε. Ο Σοριότ εντόπισε τα προβλήματα παραγωγής σε δύο εργοστάσια, σε αυτά του Βελγίου και της Ολλανδίας.

Σε μία προσπάθεια άσκησης πίεσης για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης η Ε.Ε. απείλησε να μπλοκάρει τις εξαγωγές εμβολίων κατά του κορωνοϊού προς χώρες εκτός της Ένωσης, όπως για παράδειγμα η Βρετανία.

Μιλώντας χθες σε τηλεδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε εκ νέου τις εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους. «Η Ευρώπη επένδυσε δισεκατομμύρια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων παγκοσμίως κατά του κορωνοϊού. Για να δημιουργήσει πραγματικά ένα παγκόσμιο αγαθό. Τώρα οι εταιρείες πρέπει να το παραδώσουν. Πρέπει να τιμήσουν τις δεσμεύσεις τους» είπε.

moneyreview.gr με πληροφορίες και από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News