Business & Finance Τετάρτη 27/01/2021, 14:28
BUSINESS & FINANCE

Νέο σήριαλ με τα εμβόλια: Γιατί δεν πληρώνει η Σουηδία

Νέο σήριαλ με τα εμβόλια: Γιατί δεν πληρώνει η Σουηδία

«Παγώνει» τις πληρωμές των εμβολίων της Pfizer η Σουηδία, καθώς υποψιάζεται ότι την χρεώνουν περισσότερα από αυτά που θα έπρεπε να πληρώνει. 

Συγκεκριμένα, οι ιατρικές αρχές της Σουηδίας ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση διευκρινίσει ως προς το πόσες δόσεις θα πρέπει να πληρώσουν για κάθε φιαλίδιο που παραλαμβάνουν και ελπίζουν να έχουν τις απαντήσεις πριν από την επόμενη πληρωμή που πρέπει να κάνουν, σε μερικές εβδομάδες. 

Η Pfizer χρεώνει έξι δόσεις, αντί για τις πέντε που είχαν συμφωνηθεί αρχικά. Συνεπώς, η Σουηδία ζητά από την Κομισιόν να συμφωνήσει με τη φαρμακευτική για το πόσες δόσεις περιέχονται σε κάθε φιαλίδιο. 

Η Pfizer Σουηδίας απάντησε ότι αφότου οι ευρωπαϊκές αρχές αποφάσισαν ότι  κάθε φιαλίδιο περιέχει έξι δόσεις, και όχι πέντε όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, η εταιρεία χρησιμοποιεί αυτόν τον αριθμό στις χρεώσεις της. 

Πάντως, σημειώνεται ότι για να εξαχθούν έξι δόσεις από το φιαλίδιο απαιτούνται ειδικές σύριγγες, στις οποίες απομένει μόνο μία μικρή ποσότητα του υγρού μετά την ένεση. Κάποιες χώρες δυσκολεύονται να προμηθευτούν επαρκείς αριθμούς από αυτές τις σύριγγες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγάλουν την έκτη δόση από κάθε φιαλίδιο. 

«Αυτό είναι απαράδεκτο. Εάν μία χώρα μπορεί να βγάλει μόνο πέντε δόσεις, τότε έχει λάβει λιγότερες δόσεις για την ίδια τιμή», είπε ο συντονιστής του σουηδικού προγράμματος εμβολιασμών. 

Σημειώνεται ότι η Σουηδία αγοράζει περισσότερα εμβόλια από ό,τι χρειάζεται μέσω του κοινού ευρωπαϊκού προγράμματος προμηθειών και παραδίδει τα έξτρα εμβόλια στη γειτονική Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της Ε.Ε. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News