Business & Finance Δευτέρα 1/02/2021, 17:08
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πιθανόν κινήθηκε καλύτερα του αναμενομένου 

ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη πιθανόν κινήθηκε καλύτερα του αναμενομένου 

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης πιθανόν να κράτησε περισσότερες αντιστάσεις σε σχέση με αυτό που ανέμεναν οι ειδικοί, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποίησε σήμερα Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς κατά τη διάρκεια των lockdowns σε κάποια προϊόντα που ήταν απαραίτητα, η ζήτησή τους όχι μόνο δεν υποχώρησε αλλά ενισχύθηκε, ενώ οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων απέφυγαν να μειώσουν τις τιμές των εμπορευμάτων τους. 

Όπως συμπεραίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, είναι σημαντικό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ να λάβουν υπόψη αυτούς τους παράγοντες που σχετίζονται με την προσφορά των προϊόντων και των υπηρεσιών και να επικεντρωθούν στο κατά πόσο η πανδημία ασκεί πιέσεις στη ζήτηση, υποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο το σημαίνοντα ρόλο των μέτρων στήριξης. 

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης κατέβασε απότομα ταχύτητα τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο σε αρνητικό έδαφος πέρασε τον Αύγουστο και διατηρήθηκε εκεί έως το τέλος του 2020.
Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή η καθυστερημένη αντίδραση του πληθωρισμού μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην δυσκολία να υπολογισθούν οι τιμές σε προϊόντα και υπηρεσίες, στα οποία η ζήτηση σχεδόν μηδενίσθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπως τα πακέτα διακοπών. 

Ειδικότερα όπως επισημαίνεται, στο μεγαλύτερο διάστημα της άνοιξης λιγότερα προϊόντα ήταν διαθέσιμα στο διαδίκτυο από ότι συνήθως και σε ακόμη λιγότερα έγιναν εκπτώσεις σε Γερμανία και Ιταλία. 
Τα πρόσφατα δεδομένα για τον αντίκτυπο των πρώτων lockdowns, υποδεικνύουν ότι τα προβλήματα στον εφοδιασμό, προσέφεραν σε κάποιο βαθμό μια ανοδική πίεση στον πληθωρισμό, τονίζουν οι Ντέρι Ο’ Μπρίεν, Κλεμένς Ντουμονσέλ και Εντουάρντο Γκονσάλβες. 

«Για τους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής είναι σημαντικό να αναγνωρίσουν και να κοιτάξουν πέραν των παρενεργειών του εφοδιασμού, ούτως ώστε να αποκτήσουν μια πιο ευρύτερη εικόνα της καθοδικής πίεσης της ζήτησης στον πληθωρισμό, που προκαλείται αναπόφευκτα από την απώλεια του εισοδήματος και την αβεβαιότητα», καταλήγει η έκθεση. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News